Klitciko: Putin poate fi oprit doar prin război nuclear, dacă Ucraina nu va primi o garanție

Vitali Klitciko, unul dintre liderii mișcării de revoltă împotriva fostului regim de la Kiev, a declarat într-un interviu pentru revista Foreign Policy că Ucraina are nevoie de o ”garanție” din partea comunității internaționale, altfel singura cale de a-l opri pe Vladimir Putin este războiul nuclear.

Klitciko spune că situația din Estul Ucrainei trebuie rezolvată prin dialog și compromis, dar dacă separatiștii vor să înființeze republici și să se rupă de estul Ucrainei, atunci ”țara trebuie apărată”. Întrebat dacă este de părere că această acțiune de apărare a țării trebuie făcută de către armată, fostul campion mondial la box a explicat că Ucraina are 300.000 de ofițeri de poliție și 100.000 de soldați. ”Avem o poliție destul de puternică încât să nu fie nevoie să folosim armata”.

Vitali Klitciko, fiu al unei rusoaice și el însuși vorbitor de limă rusă, spune că nu înțelege politica lui Vladimir Putin pentru că între ucraineni există legături puternice, sacrificate pe altarul dorinței de a recrea un imperiu.

”De ce face asta? Vorbesc cu mulți ruși și sunt furioși pe Ucraina. Putin are o cotă de popularitate de 80%. De ce? Propaganda”, a arătat Klitciko.

Întrebat dacă el crede că Vladimir Putin vrea să reconstruiască Imperiul Rus, Vitali Klitciko a răspuns: ”Nu cred că știu. El a spus-o, deschis. A spus că peninsula Crimeea a fost dintotdeauna teritoriu rus. Urmează acum să spună că și estul Ucrainei a fost mereu teritoriu rus? Kiev este mama tuturor orașelor ruse - asta urmează? Următorul pas va fi Polonia, și ea a fost parte a imperiului Rus”.

Citește și: Primarul orașului Harkov din Ucraina a fost împușcat

Jurnalistul revistei Foreign Policy l-a mai întrebat pe Klitciko ce măsuri ar vrea să vadă că adoptă comunitatea internațională împotriva Rusiei.

”Trebuie să ne susțină independența. În cadrul acordului din 1994 de la Budapesta SUA, Marea Britanie, Rusia, Franța și China au garantat independența Ucrainei în schimbul renunțării la armele nucleare. Avem nevoie de o garanție. Dacă asta nu se întâmplă, singura cale de a-l opri pe Vladimir Putin va fi războiul nuclear”, a spus Vitali Klitciko.

Vitali Klitciko, liderul partidului pro-occidental UDAR (acronimul înseamnă  ”pumn” în ucraineană), va candida la alegerile pentru primăria capitalei Kiev. El se înscrisese inițial în cursa prezidențială, dar a renunțat pentru a-l susține pe miliardarul Petro Poroșenko.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.3.1
pixel