Klaus Iohannis, declarații, la Palatul Cotroceni - Bilanț de mandat VIDEO

Sursa foto: Agerpres
Sursa foto: Agerpres

Klaus Iohannis a făcut mai multe declarații, la Palatul Cotroceni. Președintele și-a prezentat bilanțul după primul mandat.


"Vă mulţumesc pentru prezenţa la evenimentul de prezentare a bilanţului mandatului meu. Cel mai mare câştig al mandatului este menţinerea cursului democratic al României. Am urmărit obiectivele strategice ale ţării noastre şi am consolidat temelia pentru România normală. Am primit mandatul de preşedinte din partea cetăţenilor şi este necesar un exerciţiu de transparență cu bilanţul pe care mi-l asum. Am dorit să fac această prezentare după alegerile prezidenţiale pentru că un astfel de demers este unul instituţional şi nu trebuie supus politizării. De la debut, am iniţiat consulatări cu partidele politice, concretizate prin acordul creşterii bugetului Apărării, 2% din PIB. (...)

În privinţa politicii externe, m-am axat pe cele trei coordonate: creşterea rolului României în NATO şi în UE şi extinderea şi întărirea parteneriatului strategic cu SUA. Vizita de la Casa Albă, din iunie 2017, a fost prima a unui şef de stat din Europa Centrală şi de Est, urmată de o a doua care a marcat decisiv parteneriatul strategic dintre statele noastre. Mi-am prous şi am reuşit ca România să devină un membru respectat al familiei europene. În cadrul Summitului de la Sibiu, liderii europeni şi-au luat răspunderea să continue împreună proiectul european pentru o viaţă din ce în ce mai bună", a declarat Klaus Iohannis.

"S-a încercat acapararea statului român"

"În ultimii trei ani, s-a încercat acapararea statului român şi şubrezirea lui prin slăbirea justiţiei şi prin plasarea în funcţiile de conducere a unor incompetenţi cu un anumit carnet de partid. Am uzat de toate mecanismele constituţionale pentru a stopa asta. Bilanţul vorbeşte de la sine. OUG 13 nu a intrat în vigoare, amnistia şi graţierea, aceste priorităţi zero pentru PSD, nu au fost obţinute, codurile penale favorabile infractorilor nu au intrat în vigoare. Chiar şi modificările la legile justiţiei nu au intrat în vigoare datorită atacării la CCR şi retrimiterii în Parlament. Am convocat referedumul pentru justiţie. În toată această luptă, i-am avut aproape pe românii din ţară şi din Diaspora, aceştia din urmă fiind supuşi unor umilinţe revoltătoare pentru dorinţa de a vota. Această situaţie a încetat, când am cerut votul prin corespondenţă şi votul pe trei zile în străinătate", a mai spus Iohannis.

"Proiectul meu de suflet rămâne „România educată"

"Principiul în care cred cu tărie este că integritatea şi profesionalismul oamenilor politici reprezintă o schimbare de paradigmă privind modul în care politicul se raportează la cetăţean. M-am implicat în schimbarea legislaţiei electorale. Educaţia şi cercetarea au reprezentat pentru mine o prioritate. Abordarea mea a fost constructivă, pentru a da credibilitate sistemului. Proiectul meu de suflet rămâne „România educată", demarat în ianuarie 2016, care să ofere sistemului de învăţământ predictibilitate şi stabilitate. Au fost puse bazele unei viziuni şi strategii care să pună bazele educaţiei", a declarat Iohannis.

Bilanțul complet, în materialul video de mai jos:

 

Știre în curs...

______________________________________________________________________________________________

„Președintele României, domnul Klaus Iohannis, va susține joi, 19 decembrie a.c., ora 18:00, la Palatul Cotroceni, o declarație de presă", a transmis Administrația Prezidențială.

Mădălina Dobrovolschi a demisionat din funcția de purtător de cuvânt al președintelui Klaus Iohannis, după ce a deținut poziția timp de 3 ani. 

Declarațiile președintelui Klaus Iohannis vor fi transmise LIVE pe DCNews.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel