Kelemen Hunor: Finanțarea campaniilor electorale, de la bugetul de stat

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, consideră că finanțarea campaniilor electorale ar trebui susținută de la bugetul de stat, o măsură care ar reprezenta o noutate pentru partidele politice mari din România, obișnuite cu cheltuieli mult mai mari. 

Kelemen Hunor a acordat, miercuri, un interviu pentru DC News. Gazda emisiunii, analistul Bogdan Chirieac, a dorit să afle poziția UDMR față de un sistem legislativ pentru transparetizarea finanțării camapaniilor electorale.

Ne aflăm într-o situație, probabil, unică în Europa și în lumea civilizată. Cam 2/3 dintre actualii președinți de CJ au probleme cu Justiția, în diverse etape. Probabil că este și o chestiune sistemică. Și aici vorbim că un președinte de CJ, apropos și de dezvăluirile făcute de un unui fost ministru PDL vis-a-vis de finanțarea campaniilor electorale,  în general conduce campaniile electorale. Echipe de campanie, panotaje, mese festive, mici cadouri oferite electoratului, toate astea costă bani, care sunt puțin evidențiați după cum știm în tabele. Banii aceia provin de la oameni de afaceri prieteni, de la diverse organizații mai puțin transparente. Nu credeți că ar fi cazul ca în Parlament să veniți în întâmpinarea eforturilor făcute acum de Justiției și să dați legile necesare pentru a transparetiza, pentru a legaliza, pentru a face ceva", a întrebat Bogdan Chirieac.

În răspunsul oferit, Kelemen Hunor a arătat că preferă ca pe o perioadă limitată, finanțarea campaniilor electorale ar trebui făcută de la bugetul de stat.

"Sunt multe probleme care doar împreună pot fi tratate, separat, individual nu, inclusiv campaniile electorale. Eu am spus și anul trecut în Prezidențiale, finanțarea campaniilor electorale ar trebui să fie făcută din bugetul de stat. Asta ar însemna campanii electorale mai puțin colorate, poate mai puțin bani pentru fel de fel de firme, dar ar fi ușor foarte ușor de urmărit și atunci fiecare ar fi nevoit să meargă cu proiecte, cu programe, cu argumente să aibă legătura corectă cu cetățeanul, să găsească alte căi mult mai importante pentru a convinge elctoratul decât banii. Si atunci nici nu poți să minți când știi că ai primit această sumă, toată lumea știe care sunt prețurile, ar fi mult, mult mai transparent. Pentru o perioadă de timp. Și nicio persoană nu ar fi pusă în situația, așa cum am înțeles din presă că  ar fi vorba de un fost ministru, că trebuie să recupereze investiția și face prostii pentru a recupera investiția. Nici măcar această chestiune nu ar mai exista. Pentru partidele mari ar fi o noutate extraordinară, pentru că poate bugetul de stat nu ar acoperi toate cheltuielile așa cum erau obișnuiți, dar trebuie o limită superioară peste care nu se trece. Și eu cred, că pentru România de azi, pentru o oarecare perioadă, un mandat-două, trebuie o altă finanțare și o altă susținere a campaniilor electorale decât acum", a explicat Hunor. 

De asemenea, liderul UDMR este convins că se cheltuiesc sume enorme în campanie, dar nu întotdeauna aruncarea cu bani în dreapta și în stânga este și eficientă. 

"Eu știu cam cât cheltuim noi, ele sunt și transparente și corecte, dar noi nu acoperim toată țara, nici nu am fi avut bani pentru o campanie mult mai mare. Dar eu sunt conștient și, umblând în campanie prin toată țara, am observat că au existat cheltuieli serioase. Nu pot să spun suma, dar am văzut campanie extrem de colorată și extrem de ineficientă. Deci, nu înseamnă că dacă ai bani și arunci și în dreapta și în stânga și ai afișe și pe luna de pe cer, câștigi alegerile", a mai spus Hunor. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel