Kelemen Hunor despre graţiere: Manieră eronată a guvernului

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a afirmat sâmbătă, în cadrul Consiliului Reprezentanţilor Unionali (CRU) de la Târgu Mureş, că actualul Guvern nu ar fi trebuit să îşi înceapă guvernarea cu subiectul graţierii, Executivul abordând această problemă într-o "manieră eronată".

"Sunt convins că Guvernul actual s-a apucat de această problemă într-o manieră eronată. Nu trebuia să înceapă guvernarea cu acest subiect. (...) Vă pot spune cu sufletul liniştit că această cale este una greşită, este una proastă, graţierea, şi ştiu că nu va fi simpatic ceea ce spun, dar nu este vorba despre popor şi condamnaţi, ci este vorba despre stat, statul acordă graţiere, nu se poate organiza referendum vizavi de politica fiscală, de graţiere, de amnistie, de buget şi de relaţii internaţionale, pentru că acestea nu sunt relaţiile care se pot hotărî prin referendum. Dacă îi întrebaţi pe oameni, oamenii vor cere pedeapsa capitală. Ultima dată, în 1990, când era ministru Valeriu Stoica, atunci s-a acordat o amnistie colectivă. Dacă statul la un moment dat, dacă Parlamentul adoptă o lege a graţierii, atunci eu cred că procedează greşit sau dacă preşedintele acordă individual atunci se poate, dar o astfel de situaţie nu se poate face prin ordonanţe şi asumarea răspunderii şi, indiferent cât de ciudat vă sună, Parlamentul trebuie să adopte o lege în acest sens", a spus Kelemen, potrivit traducerii oficiale relatate de Agerpres.

[citeste si]

El a susţinut că nimeni nu mai poate discuta rezonabil pe subiectul graţierii, dar în Parlament se poate realiza o dezbatere raţională şi că foarte mulţi confundă, voit sau nu, graţierea cu amnistia.

"Legat de graţiere şi de amnistie, trebuie să se organizeze o dezbatere parlamentară dar subiectul a fost greşit abordat şi situaţia se poate soluţiona printr-o dezbatere justă şi onestă în perioada următoare, nu neapărat înainte de dezbaterea legată de buget, nu neapărat înainte de alte subiecte pe care eu le consider mai importante. Foarte mulţi confundă graţierea cu amnistia, unii voit, alţii din necunoştinţă, există diferenţe enorme între cele două noţiuni, între cele două instituţii, motiv pentru care eu cred că este bine să se clarifice aceste noţiuni şi, în măsura în care depinde şi de noi, să nu permitem această confuzie", a mai afirmat Kelemen Hunor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel