Kelemen Hunor, alegeri parțiale. Întrevedere UDMR-Iohannis, axată pe schimbarea legilor electorale

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a explicat care este atitudinea sa vizavi de alegerile parțiale, punctând ce se va discuta la Cotroceni cu președintele Klaus Iohannis.

Întrebat dacă susține alegerile parțiale, președintele UDMR Kelemen Hunor a răspuns următoarele:

"Da, da, susțin alegerile parțiale. Cum am susținut și până acum, nu avem o problemă. Eu cred că alegerile parțiale trebuie făcute. Noi chiar am făcut o greșeală sau chiat USL-iștii, fiindcă asta s-a întâmplat în 2012, la începutul anului 2013 când au introdus în statutul nostru că acele colegii uninominale unde există doi deputați sau doi senatori, nu se fac alegeri parțiale dacă colegiul este în continuare acoperit. A fost o greșeală fiindcă, de obicei, dacă iese unul, asta înseamnă că cei care au votat cu el și, mai ales, marea majoritate, de obicei au ieșit cei care au intrat de pe primul loc și nu prin redistribuire .Și mai este o problemă, se distorsionează proporționalitatea dacă nu organizezi alegeri parțiale", susține președintele UDMR.

Ce susține UDMR-ul la consultările de la Cotroceni privind schimbarea legilor electorale? 

"Noi am spus de foarte mult timp că acest sistem este prost. Am spus și în 2007 și nu am votat, eram singurii care nu am votat, că dacă se face uninominalul, se schimbă calitatea Parlamentului. Noi am spus că este o greșeală. Am reușit, totuși, să păstrăm sistemul proporțional ca singurul lucru bun din acest sistem electoral. Deci, din acest punct de vedere, noi suntem consecvenți. 

Citește și: MOȚIUNE de CENZURĂ. Relație Ponta-Hunor: "S-ar putea să votăm, dar nu pot să dau niciun răspuns" 

În 2011 eu am negociat cu PDL-ul de atunci un sistem mixt. Am vrut să schimbăm cumva sistemul electoral în 2011. ȘI am negociat un sistem mixt, la sfârșitul lui septembrie, nu știu ce s-a întâmplat la ei, că nu mai susțin schimbarea sistemului electoral. 

Un sistem mixt foarte apropiat de sistemul german, asta înseamnă 60-65% colegii uninominale, 35-40% liste naționale pentru echilibrare. Sistem proporțional, bineînțeles, ca redistribuirea madatelor să fie în așa fel încât reprezentarea să fie proporțională", a declarat acesta pentru DC News.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel