Află cum a devenit keffiyeh-ul, un obiect vestimentar folosit pentru protecția împotriva soarelui din deșert, un simbol al identității palestiniene.
După ce Israelul a declarat război cu Hamas în urma atacului surpriză al grupării militante la 7 octombrie 2023 și după ce ostilitățile au fost reluate în regiune, unii palestinieni i-au îndemnat pe cei care nu sunt palestinieni să poarte keffiyeh, o eșarfă caracteristică cu carouri, în timpul protestelor.
Într-adevăr, mai multe comunități palestiniene din diaspora și aliații lor din întreaga lume au început să poarte keffiyeh ca semn de solidaritate. Săptămâna trecută, trei studenți palestinieni care au fost împușcați în Vermont purtau eșarfe keffiyeh albe și negre.
Keffiyeh-ul are rădăcini adânci care se întind pe parcursul secolelor în peisajele aride din Orientul Mijlociu. Confecționat în mod tradițional din bumbac, a fost purtat pentru prima dată de triburile nomade de beduini ca protecție împotriva soarelui și a nisipului din deșert.
Foto cu rol ilustrativ: Pexels
Utilitatea keffiyeh-ului în peisajul deșertic a jucat un rol esențial în popularitatea sa pe scară largă în diverse culturi din regiune. La începutul secolului al XX-lea, atât comunitățile evreiești, cât și cele arabe purtau keffiyeh.
Mulți evrei care s-au mutat în Palestina controlată de otomani și de britanici au ales să poarte keffiyeh, deoarece au considerat că face parte din stilul de viață local autentic.
Pe lângă caracterul său practic, keffiyeh a devenit și un simbol al luptei de clasă. În timp ce fermierii din mediul rural purtau keffiyeh, clasa mijlocie și superioară palestiniană a îmbrățișat fez-ul. Cunoscut și sub numele de ”tarboush”, fez-ul este o pălărie tradițională fără boruri, popularizată de otomani, de obicei confecționată din pâslă și împodobită cu un ciucure.
Fez-ul a fost popularizat în anii 1800 de către fostul conducător al regiunii, împăratul otoman Mahmud al II-lea. Elita palestiniană a adaptat aceste pălării în stil otoman ca formă standard de îmbrăcăminte.
Foto cu rol ilustrativ: Freepik
În anii 1930, keffiyeh-ul a suferit o a doua transformare. În timpul revoltei împotriva britanicilor, care au preluat Palestina de la Imperiul Otoman după Primul Război Mondial, keffiyeh a devenit un simbol național distinctiv care i-a unit pe toți palestinienii și a înlocuit fez-ul.
Unii rebeli au îmbrăcat în mod strategic keffiyeh pentru a-și ascunde fețele, ca o modalitate de a evita eventualele repercusiuni din partea autorităților britanice.
Acesta a suferit o altă transformare după înființarea statului Israel în 1948. După strămutarea a sute de mii de palestinieni în timpul războiului arabo-israelian din 1948, keffiyeh a devenit o expresie a rezistenței palestinienilor împotriva tratamentului aplicat de Israel palestinienilor. Purtată atât de cei care au fost strămutați, cât și de cei care au rămas, coafura a captat legătura emoțională cu pământul.
Captură de ecran / Foto: Video Youtube NBC News
Proeminența keffiyeh-ului a crescut semnificativ în anii 1970, când Yasser Arafat, liderul Organizației pentru Eliberarea Palestinei, o mișcare naționalistă palestiniană, a adoptat și popularizat acest articol de îmbrăcăminte. Stilul distinctiv al lui Arafat, care prezenta keffiyeh drapat pe cap și pe umeri, a devenit sinonim cu cauza palestiniană. În 1974, s-a adresat Națiunilor Unite purtând keffiyeh.
Keffiyeh-ul a fost abordat chiar și în titlurile de știri ca fiind ”steagul neoficial al Palestinei”, iar comunitățile palestiniene de la nivel global marchează o zi mondială a keffiyeh-ului la 11 mai. Acesta a devenit popular în rândul grupurilor militante palestiniene, precum și al activiștilor pentru drepturile palestinienilor.
În ultimii ani, personalități culturale influente, precum cântărețul palestinian și câștigătorul ”Arab Idol” din 2013, Mohammed Assaf, au contribuit la popularizarea în continuare a keffiyeh-ului.
Rezonanța keffiyeh-ului nu a fost limitată la Cisiordania și Fâșia Gaza. Pe măsură ce imaginile protestelor și rezistenței palestiniene s-au răspândit la nivel global, la fel s-a întâmplat și cu simbolul keffiyeh-ului. Activiști și susținători din întreaga lume au adoptat keffiyeh-ul ca un gest de solidaritate cu cauza palestiniană.
Industria modei a jucat un rol important în răspândirea keffiyeh-ului la nivel global. Designul său tipic, cu plasă de pescuit și gravuri de frunze de măslin care simbolizează economia palestiniană, a ajuns pe diverse articole vestimentare, de la eșarfe la cămăși. Cu toate acestea, acestor articole le lipsește adesea contextul politic care definește importanța keffiyeh-ului pentru palestinieni.
Foto cu rol ilustrativ: Pexels
Promovarea sa ca accesoriu de modă și însușirea designului său în carouri de către unele mărci de modă importante au stârnit dezbateri cu privire la importanța respectării contextului politic și istoric al keffiyeh-ului. În același timp, producătorii de keffiyeh din teritoriile palestiniene se confruntă, de asemenea, cu o concurență tot mai mare din partea fabricilor din China.
În ciuda acestor provocări, keffiyeh continuă să fie purtat de palestinieni și de susținători din întreaga lume, arată Reuters.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu