Juncker intenţionează să organizeze în zilele următoare interviuri cu cei doi candidaţi propuşi comisari europeni interimari

Preşedintele Comisiei Europene (CE) Jean-Claude Juncker intenţionează ca în zilele următoare să organizeze interviuri cu cei doi candidaţi propuşi de guvernele român şi eston pentru a-i înlocui, până la terminarea mandatului actualei Comisii Europene, pe cei doi comisari europeni care au demisionat pentru a-şi prelua mandatele de eurodeputat, respectiv Corina Creţu şi Andrus Ansip, a anunţat marţi Mina Andreeva, purtătoare de cuvânt a CE.

Reacţia survine după ce Consiliul Uniunii Europene a respins luni propunerea lui Jean-Claude Juncker ca portofoliile acestor doi comisari să fie preluate de alţi doi comisari europeni deja în funcţie. 

După ce a exprimat din nou regretul Comisiei faţă de această decizie a Consiliului, purtătoarea de cuvânt Mina Andreeva a spus că procedura îşi va urma cursul cu cei doi candidaţi sugeraţi de aceste două state (...) şi vor exista şi alte etape în conformitate cu art 246, dar deocamdată intenţia este să fie intervievaţi aceşti doi candidaţi în zilele următoare.

Comisia Europeană a transmis miercurea trecută că, în urma deciziei lui Jean-Claude Juncker, portofoliul Politicii Regionale, deţinut de Corina Creţu, urma să fie preluat de comisarul pentru Politică de Vecinătate şi Negocieri de Extindere, Johannes Hahn. Acesta din urmă a mai fost comisar pentru politică regională în precedenta Comisie Europeană, argument invocat de executivul comunitar pentru preluarea acestor atribuţii.

Portofoliul comisarului Andrus Ansip, Piaţa Unică Digitală, urma să fie preluat de către comisarul pentru Uniunea energiei şi vice-preşedinte al Comisiei Europene, Maros Sefcovic.

Mandatul actualei Comisii Europene se încheie pe 31 octombrie.

Conform unor surse guvernamentale, premierul Viorica Dăncilă i-a trimis preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, o scrisoare în care precizează că Guvernul român îl propune pe Ioan Mircea Paşcu în calitate de comisar european interimar, după demisia Corinei Creţu.

Potrivit surselor citate, premierul aşteaptă răspunsul în această săptămână. Sursele au precizat că încă nu au fost făcute propuneri de către partea română în ceea ce priveşte viitorii comisari europeni, pentru că încă nu au început negocierile.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel