Judecătorii cer CSM să apere independența justiției de posibila influență a SRI

Judecătorii solicită Consiliului Superior al Magistraturii să apere independența justiției de posibila influență a Serviciului Român de Informații, potrivit unui comunicat transmis de Uniunea Naționale a Judecătorilor din România.

"Uniunea Națională a Judecătorilor din România, alături de un grup de judecători, a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii să apere independența justiției și a magistraților față de suspiciunea rezonabilă a implicării Serviciului Român de Informații în actul de justiție dincolo de limitele legii, suspiciune ce induce cetățenilor îndoieli temeinice cu privire la imparțialitatea și implicit corectitudinea actului de justiție", se arată în documentul UNJR.

Potrivit acestuia, solicitarea judecătorilor vine în contextul în care șeful Direcției juridice a SRI, Daniel Dumbravă, a afirmat că instanțele de judecată sunt "câmp tactic" pentru SRI.

UNJR susține că astfel afirmații sunt de o "gravitate fără precedent" și "aduc gravă atingere atât aparenței de imparțialitate a judecătorilor, cât și independenței ca atare a sistemului judiciar, stârnind deja profunde îngrijorări în rândul magistraților".

Legea spune că CSM "are dreptul și obligația de a se sesiza și din oficiu pentru a apăra judecătorii și procurorii împotriva oricărui act care le-ar putea afecta independența sau imparțialitatea ori ar crea suspiciuni cu privire la acestea", iar situația de față o cere, adaugă UNJR în scrisoarea trimisă Plenului CSM.

Vezi și: CSM, decizie radicală în problema ofiţerilor acoperiţi din Justiţie

UNJR a reamintit că, într-o situație similară, ca principiu, de implicare a serviciilor secrete în câmpul de activitate al justitiei, Consiliul Superior al Magistraturii italian a adoptat, pe 4 iulie 2007, cu unanimitate de voturi, o rezoluție în care a subliniat că astfel de interferențe au ca efect intimidarea și pierderea credibilității magistraților.

Potrivit UNJR, SRI are un rol bine determinat în desfășurarea unui proces judiciar, limitat la sprijinul tehnic acordat structurilor de parchet în faza de urmărire penală a unui dosar. Sprijinul SRI se finalizează în momentul sesizării instanței.

"Considerarea instanțelor de jucată ca fiind 'câmp tactic' al SRI, precum și acceptarea prezenței Serviciului în acest 'câmp tactic' până la soluționarea definitivă a cauzei înseamnă acceptarea posibilității ca această instituție să acționeze cu mijloace obscure asupra actorilor procesului judiciar, inclusiv procuror sau judecător", continuă magistrații.

De asemenea, Dumitru Dumbravă a afirmat că "maniera de lucru a SRI angrenează alături de procurori (...) şi judecători".

"Această exprimare denotă pur și simplu o neînțelegere a noțiunii de independență a justiției", afirmă judecătorii în scrisoare, care continuă: "În pronunțarea hotărârii, judecătorul nu este și nu trebuie să fie angrenat alături de nimeni".

Citește și: CSM: Ion Cristoiu a afectat independența Justiției

Ipoteza de la care pleacă SRI că toți judecătorii sunt coruptibili și trebuie urmăriți "nu este doar jignitoare, aruncând un blam general asupra onestității judecătorilor, ci, chiar mai îngrijorător, creează o presiune evidentă asupra magistraților", relevă sursa citată.

Potrivit acesteia, orice exces al unei autorități în detrimentul alteia tulbură echilibrul instituțional.

"Astfel de declarații venite din partea unei persoane cheie din conducerea SRI pot crea aparența unei lipse de independență din partea magistraților, motiv pentru care CSM este solicitat să intervină pentru 'a apăra independența justiției și a magistraților față de suspiciunea rezonabilă că Serviciul Român de Informații este implicat și influențează actul de justiție dincolo de limitele legii", se mai arată în comunicat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel