Judecător al Curţii Supreme, emigrant în SUA

Judecător al Curţii Supreme, emigrant în SUA
Judecător al Curţii Supreme, emigrant în SUA

Un judecător al Curţii Supreme din Venezuela s-a autoexilat în SUA înainte de depunerea jurământului de către Maduro.

Un judecător al Curţii Supreme din Venezuela, Tribunalul Suprem de Justiţie (TSJ), a declarat că s-a autoexilat în Statele Unite pentru că nu vrea să valideze depunerea jurământului de către preşedintelui Nicolas Maduro în faţa Curţii şi pentru a coopera cu autorităţile americane, relatează luni AFP şi dpa.

Judecătorul Christian Zerpa a declarat că doreşte astfel să arate că nu recunoaşte guvernul lui Maduro. Zerpa a declarat duminică pentru postul EVTV din Orlando (Florida, sud-estul SUA) că Maduro, reales în luna mai anul trecut, 'nu merită' un al doilea mandat 'deoarece alegerile nu au fost un scrutin liber'. La rândul său, Tribunalul Suprem de Justiţie a publicat un comunicat în care dă asigurări că Zerpa a părăsit Venezuela pentru a fugi de o anchetă în care este acuzat de 'hărţuire sexuală, acte obscene şi abuz psihologic' împotriva unor angajate ale biroului său. Ancheta a fost deschisă pe 23 noiembrie 2018, potrivit curţii.

Citește și: Maduro, reacție dură la tentativa de destituire

Deciziile, luate de la palatul prezidenţial

Aceste acuzaţii nu au fost publicate înainte de apariţia informaţiilor privind plecarea judecătorului. Christian Zerpa, care a părăsit ţara împreună cu soţia şi o fiică, a precizat că a plecat din Venezuela deoarece se temea pentru viaţa sa. El a adăugat că intenţionează să colaboreze cu autorităţile americane cu privire la acuzaţiile de corupţie privind anturajul lui Maduro şi la controlul guvernului asupra TSJ. 'Chiar dacă nu avem dovezi sub formă de documente concrete, noi avem mărturii, lucruri pe care le-am auzit şi văzut (...) şi bineînţeles că le vom spune', a declarat el. Potrivit lui Zerpa, care nu a dat nume, 'există persoane din anturajul preşedintelui care au legătură cu fapte de corupţie'.

El a dat asigurări că 'o bună parte din deciziile (TSJ) sunt luate de la (palatul prezidenţial) din Miraflores. (Curtea) este o anexă a executivului', a mai spus el. Zerpa a făcut parte din Partidul Socialist Unit al Venezuelei (PSUV) şi s-a aflat pe lista venezuelenilor care fac obiectul unor sancţiuni financiare în Canada. El a fost pus pe această listă în decembrie 2015 de majoritatea parlamentară proguvernamentală de la acea vreme, cu câteva zile înainte ca opoziţia să preia controlul Parlamentului. Nicolas Maduro, 56 de ani, la putere din 2013, urmează să înceapă joi un nou mandat de şase ani după realegerea sa pe 20 mai 2018 în cadrul unui scrutin boicotat de principalele partide de opoziţie. Parlamentul controlat de opoziţie a declarat sâmbătă nelegitim noul mandat, un vot cu semnificaţie simbolică deoarece începând cu anul 2016, TSJ a declarat nule toate deciziile sale.

Citește și: Klaus Iohannis, val de decrete semnate la început de an

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel