Jose Mujica, cel mai sărac președinte din lume, își donează salariul și crește maidanezi

O organizație nonguvernamentala a propus ca președintele statului Uruguay, Jose Mujica, sa fie recompensat în 2013 cu premiul Nobel pentru pace.

[caption id="attachment_331905" align="alignleft" width="310"] www.cancan.ro[/caption]

 Premiul ar urma sa fie acordat pentru lupta dusa de președintele Jose Mujica împotriva traficului de marijuana. Acesta a propus ca statul sa preia controlul cultivării și vânzării acestei plante, astfel încât sa fie eliminata piața neagra și beneficiarii acesteia.

In plus, reprezentanții organizației vad în șeful statului Uruguay un model pentru multi politicieni datorita stilului sau de viata foarte modest.

Își donează 90% din salariu

Jose "Pepe" Mujica a fost supranumit de presa internaționala "cel mai sărac președinte din lume" întrucât trăiește exact ca oamenii simpli. Nu are niciodată gărzi de corp, sta la semafor, merge la magazin ca oricare.

 Mujica a refuzat reședința prezidențială și preferă să locuiască la marginea capitalei. Ara pământul cu tractorul, lucrează în gospodărie alături de soția sa și creste câțiva maidanezi. Una dintre cățelușele aciuate pe lângă casa lui se numește Manuela și are doar trei picioare.

Isi urmează stăpânul peste tot. Viata luxoasa ii este complet străină lui Mujica, el declarându-se nu de putin ori un dușman al consumismului excesiv. După cum a spus într-un interviu acordat BBC,  oamenii pot trai cu mult mai putin, asa ca își donează 90 la suta din salariul de președinte către săraci sau firmele mici care se zbat sa supraviețuiască. In aceste condiții, venitul sau este ca al unui muncitor din Uruguay, de aproximativ 775 de dolari.

Împușcat de sase ori si închis 14 ani

Povestea lui Jose Mujica, considerat de multi drept cel mai "cool" președinte, este însă și mai fascinanta. In tinerețe, a făcut parte din trupele de guerila și a fost împușcat de sase ori. A fost închis timp de 14 ani, condițiile de detenție fiind extrem de dure.

De altfel, el a spus de nenumărate ori ca închisoarea i-a schimbat viata. A fost eliberat în 1985, când a intrat în politica. A fost membru al Parlamentului, apoi ministru al Agriculturii și, în 2009, a fost ales președinte. Cel mai probabil, vârsta sa, de 77 de ani, nu ii va mai permite sa candideze la un nou mandat, în 2014.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel