John Morris, fotograf câștigător Pullitzer, a murit

Doliu
Doliu

Fotograful american John G. Morris a murit vineri la Paris la vârsta de 100 de ani, a informat pe site-ul său agenția Magnum Photos, pe care a condus-o timp de mulți ani, relatează AFP.

Cunoscut în principal pentru calitățile sale de editor foto, John Morris s-a ocupat inițial de editarea fotografiilor exclusiviste ale prietenului său, Robert Capa, făcute în timpul debarcării din Normandia, la 6 iunie 1944, și publicate ulterior în revista americană Life.

În 1953, Morris s-a alăturat agenției Magnum, cofondată în 1947 de Robert Capa, unde a devenit principalul responsabil operațional însărcinat să aleagă destinațiile unde urmau să plece fotografii agenției.

După ce a părăsit agenția la începutul anilor 1960, el a lucrat pentru cotidiane americane reputate precum Washington Post și New York Times.

John G. Morris a dispus publicarea, pe prima pagină la New York Times, a fotografiei unui polițist vietnamez din Saigon executând un bărbat suspectat de colaborarea cu Vietcong, în pofida reticențelor unei părți a redacției.

El a hotărât de asemenea publicarea pe prima pagină a cotidianului new-yorkez a clișeului în care o fetiță vietnameză este văzută fugind goală după bombardamentului american cu napalm.

Cele două fotografii au devenit simbol al violenței conflictului din Vietnam și au adus respectivilor autori un prestigios premiu Pulitzer, relatează Agerpres.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel