Jim Biden, vizat de anchetatorii federali din Florida într-o anchetă penală. Tranzacții legate de fratele președintelui SUA

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Tranzacții legate de Jim Biden, fratele președintelui american Joe Biden, au fost vizate de anchetatorii federali din Florida de Sud.

Anchetatorii federali din Florida de Sud au cercetat recent tranzacții legate de Jim Biden în cadrul unei anchete penale, potrivit a două persoane familiarizate cu acest caz. Ancheta rămâne deschisă, potrivit uneia dintre ele.

Între timp, oficiali ai Departamentului de Justiție al SUA care instrumentează un caz de fraudă la agenția guvernamentală Medicare, în Pennsylvania, au căutat informații despre activitățile fratelui președintelui Joe Biden încă de anul trecut, potrivit unei a treia persoane familiare cu acest caz. Cele trei persoane au beneficiat de protecția anonimatului pentru a vorbi pentru POLITICO.

Dezvăluirile se adaugă la potențialul câmp minat juridic din jurul primei familii, într-un moment în care republicanii din Camera Reprezentanților urmăresc o anchetă de punere sub acuzare care vizează afacerile familiei Biden, iar Hunter Biden se confruntă cu acuzații fiscale federale în California și cu acuzații legate de arme de foc în Delaware.

Un lanț de spitale a fost vizat

Ambele anchete au analizat un lanț de spitale cu probleme, Americore, cu care Jim Biden a lucrat în anii de după ce președintele Joe Biden a părăsit administrația Obama.

În Pennsylvania, unde un antreprenor din domeniul sănătății a pledat vinovat pentru rolul său în presupusa schemă de fraudă, procurorii spun că un spital Americore a primit zeci de milioane de dolari în rambursări necuvenite din partea Medicare.

În Florida, afacerile despre care se spune că fac obiectul unei anchete au făcut parte dintr-un efort al lui Jim Biden și al partenerilor săi de afaceri de a obține investiții din surse din Orientul Mijlociu pentru a finanța Americore și alte întreprinderi din SUA.

Anchetatorii din Florida au căutat informații despre un acord la care Jim Biden a fost parte, potrivit uneia dintre persoanele familiarizate cu acest caz. De asemenea, aceștia s-au concentrat asupra unei serii de împrumuturi acordate companiei Americore de către un fond de investiții condus de un asociat al lui Jim Biden, potrivit celeilalte persoane. Jim Biden a declarat luna trecută în Congres că a fost plătit pentru a aranja unele dintre aceste împrumuturi.

Un proces care nu a fost raportat anterior susține că plățile primite de Jim Biden au fost necorespunzătoare. Într-o plângere depusă în comitatul Palm Beach în 2022, investitorii de la fondul ”Third Friday Total Return Fund” susțin că managerul care se ocupa de fond a jefuit milioane de dolari prin acordarea de împrumuturi fictive către Americore, apoi a deturnat aproximativ 600.000 de dolari din fondurile deturnate către Jim Biden.

Jim Biden a transferat 200.000 de dolari din bani către Joe Biden într-o tranzacție despre care el și Casa Albă au spus că a fost o rambursare de împrumut.

Câteva dintre împrumuturi au o legătură suplimentară, care nu a fost raportată anterior, cu familia Biden. Un e-mail obținut de sursa citată arată că un avocat care a lucrat pentru Jim și Hunter Biden, George Mesires, a reprezentat creditorul în unele dintre tranzacțiile analizate. Mesires nu a răspuns la solicitările de comentarii.

Foto: Agerpres

Jim Biden nu este menționat ca inculpat în procesul din Palm Beach și nu este clar dacă activitățile sale sunt în centrul oricărei investigații penale.

Casa Albă a transmis o solicitare de comentarii reprezentanților lui Jim Biden. Prin intermediul unui purtător de cuvânt, avocatul lui Jim Biden, Paul Fishman, a declarat: "Jim Biden nu este investigat de forțele federale de aplicare a legii din Florida sau Pennsylvania". A mai spus că nu are cunoștință de nicio investigație în curs de desfășurare sau recentă a ramurii executive asupra clientului său. El nu a răspuns la o întrebare suplimentară privind modul în care știe că Jim Biden nu este investigat în cazurile din Florida sau Pennsylvania.

Biroul din sudul Floridei al Departamentului de Justiție a refuzat să comenteze, iar biroul din vestul Pennsylvaniei nu a răspuns la o solicitare de comentarii.

Incursiunea lui Jim Biden în afacerile din domeniul sănătății, care a luat amploare în lunile de după ce fratele său a părăsit vicepreședinția în 2017, a fost subiectul unei investigații recente a sursei citate.

Aceasta a constatat că Jim Biden a profitat de numele președintelui Joe Biden pentru a promova lanțul de spitale Americore și că mai mulți membri din cercul privat al fostului vicepreședinte au lucrat pentru această companie sau au participat la întâlniri cu reprezentanții acesteia în anii premergători candidaturii sale la alegerile prezidențiale din 2020. Ancheta nu a constatat că Joe Biden s-a implicat el însuși în această companie.

În cadrul acestei întreprinderi, Jim Biden a lucrat cu un grup de parteneri de afaceri cu sediul în Florida pentru a căuta investiții pentru Americore și alte companii din surse din Orientul Mijlociu.

Însă Americore nu a primit fondurile de investiții pe care le așteptau directorii săi. Compania a intrat în faliment în 2019 și, de atunci, s-a aflat în centrul unor controverse juridice și politice.

În 2017, Jim Biden a început să lucreze cu un manager financiar și cu un antreprenor de dezvoltare a afacerilor cu sediul în sudul Floridei, în încercarea de a obține zeci de milioane de dolari pentru a investi în sectorul sănătății din SUA, a constatat investigația sursei citate.

Managerul financiar, Michael Lewitt, conducea un popular buletin de investiții, precum și fondul Third Friday. Amer Rustom, directorul general al unei companii de dezvoltare a afacerilor, Platinum Group, s-a lăudat cu legături cu lideri din Orientul Mijlociu.

Platinum Group nu a răspuns la solicitările de comentarii. O persoană care a răspuns la telefon la un număr asociat cu Rustom a spus că Rustom este plecat din țară, iar Rustom nu a răspuns la o solicitare de comentarii lăsată persoanei respective. Firma de avocatură Cohen Norris din Florida, care l-a reprezentat pe Rustom, de asemenea, nu a răspuns la cererile de comentarii.

Jim Biden, Lewitt și Rustom au lucrat pentru a asigura fonduri de investiții de la investitori de peste hotare, cu accent pe potențiale surse de investiții în Qatar.

La începutul anului 2018, în timp ce grupul a continuat să caute finanțare pe termen lung, fondul Third Friday al lui Lewitt a început să acorde o serie de împrumuturi către Americore pentru a ajuta compania să reziste.

400.000 de dolari, primul împrumut

Primul împrumut din 12 ianuarie a coincis cu o plată de 400.000 de dolari din partea Americore către compania lui Jim Biden, Lion Hall Group. În declarația sa pregătită pentru interviul din cadrul anchetei de punere sub acuzare, Jim Biden a declarat că acea plată și o plată ulterioară de 200.000 de dolari pe care a primit-o au fost făcute parțial ca o compensație pentru aranjarea împrumuturilor.

În aceeași zi în care Jim Biden a primit plata de 200.000 de dolari, pe 1 martie, el sau soția sa, Sara Biden, a emis un cec de 200.000 de dolari pentru Joe Biden din contul lor comun, descriind-o ca fiind o rambursare a unui împrumut.

Casa Albă a caracterizat, de asemenea, ca fiind o rambursare a unui împrumut în declarații către mass-media. POLITICO a analizat anterior registrele bancare care arată o plată de 200.000 de dolari către Jim Biden dintr-un cont care părea să aparțină lui Joe Biden, efectuată cu câteva săptămâni mai devreme.

Împrumuturile de la Third Friday au o altă legătură cu familia Biden, după cum arată un e-mail care nu a fost raportat anterior. La 30 iulie 2018, Mesires, un avocat care i-a reprezentat atât pe Hunter, cât și pe Jim Biden în trecut, i-a scris consilierului extern al Americore, Christopher Anderson, înștiințându-l că: "Reprezentăm Third Friday Total Return Fund în legătură cu mai multe împrumuturi făcute către Americore Health și Americore Holdings".

În e-mail, care face parte dintr-un fond de documente interne ale Americore obținut de sursa citată, Mesires solicită mai multe copii ale documentelor legate de împrumuturi. Anderson nu a răspuns la solicitările de comentarii.

Cu câteva săptămâni înainte de e-mailul lui Mesires, Jim Biden a tăiat legăturile cu directorul general al Americore. Dar, a continuat să lucreze cu Lewitt și Rustom pentru a identifica investiții în domeniul sănătății.

În 2019, două companii de îngrijire medicală i-au dat în judecată pe Jim Biden, Lewitt, Rustom și alții în instanța federală din Tennessee, susținând că s-au angajat într-o "momeală frauduloasă clasică".

Foto: Agerpres

Companiile au pretins că a existat o schemă menită să le ducă la faliment și să le fure modelul de afaceri, oferind perspectiva unor investiții iminente din străinătate, inclusiv de la Autoritatea de Investiții din Qatar, care nu au mai sosit niciodată.

Jim Biden și coacuzații săi au negat că ar fi săvârșit vreo infracțiune în acest caz, care a fost soluționat în cele din urmă în condiții nedivulgate.

După ce cazul a atras atenția presei, unul dintre reclamanți, Michael Frey, om de afaceri din Tennessee, a raportat că a primit o amenințare: Un pachet livrat la domiciliul său care includea moneda unei țări nespecificate din Orientul Mijlociu, care părea acoperită de sânge, împreună cu un mesaj care făcea referire la "tortură". FBI a deschis o investigație cu privire la acest pachet, potrivit unui raport din decembrie 2019 din Knoxville News Sentinel.

Între timp, în cursul anului 2019, fondul lui Lewitt a împrumutat companiei lui Jim Biden, Lion Hall Group, încă 225.000 de dolari.

Statutul actual al acestui împrumut rămâne în dispută: În anii care au trecut de atunci, fondul lui Lewitt s-a confruntat cu dificultăți financiare, deoarece falimentul Americore a făcut puțin probabil ca fondul să își recupereze împrumuturile acordate lanțului de spitale, iar unii dintre investitorii lui Lewitt s-au aflat în imposibilitatea de a-și retrage fondurile din Third Friday. În ciuda acestor probleme financiare, Jim Biden a declarat anchetatorilor din Congres că Lewitt l-a scutit de împrumutul de 225.000 de dolari.

Lewitt a contestat acest lucru, declarând pentru POLITICO la începutul acestei luni că datoriile lui Jim Biden au fost preluate de un terț binefăcător, pe care a refuzat să îl numească, și rămân neplătite.

Michael Lewitt a fost dat în judecată

Problemele financiare de la fondurile lui Lewitt au provocat, de asemenea, o ruptură între managerul financiar și mai mulți dintre investitorii săi.

În 2022, unii dintre acei investitori, conduși de cunoscutul vânzător David Rocker, au dat în judecată fondul lui Lewitt și pe Lewitt, acuzând că s-au implicat ”într-o schemă nerușinată de fraudă, tranzacții ilicite și jaf", prin deturnarea banilor fondului prin intermediul Americore și refuzul de a onora cererile de răscumpărare ale investitorilor.

Potrivit plângerii, Lewitt a deturnat aproximativ 20 de milioane de dolari din fond prin acordarea de împrumuturi false către Americore, a deturnat o parte din bani prin redirecționarea acestora de la Americore către el însuși și asociații săi și și-a indus în eroare investitorii în această privință.

Plângerea nu îl numește pe Jim Biden. În schimb, se afirmă că unul dintre "partenerii Platinum Group" ai lui Lewitt a primit plăți de la Americore care au fost deturnate de la Third Friday. Detaliile acestor plăți arată clar că acestea se referă la plățile făcute către Jim Biden.

Avocații lui Lewitt și ai investitorilor reclamanți nu au răspuns la solicitările de comentarii. Lewitt, care, de asemenea, nu a răspuns la solicitările de comentarii, a negat că a comis vreo infracțiune și a contracarat o parte dintre investitori într-o acțiune conexă pentru încălcarea contractului. Cazurile rămân în curs de desfășurare.

Împrumuturile acordate pentru Americore au intrat sub control federal. În luna septembrie a anului trecut, Comisia pentru Bursă și Valori Mobiliare a dat în judecată fondul lui Lewitt și pe Lewitt  pentru fraudă, susținând că împrumuturile au încălcat politicile fondului. Lewitt a negat că ar fi comis vreo infracțiune, iar acest caz este încă în curs de soluționare.

Foto: Agerpres

Potrivit uneia dintre persoanele care cunosc cazul, FBI a investigat unele dintre aceleași tranzacții care au făcut obiectul cazului Comisiei pentru Bursă și Valori Mobiliare

Iar anul trecut, un mare juriu federal din sudul Floridei a căutat informații despre afacerile conexe în care au fost implicați Jim Biden, Lewitt și Rustom, potrivit celorlalți.

Printre oficialii implicați în investigație se numără procurorul adjunct al SUA, Eli Rubin, potrivit uneia dintre persoane. Rubin nu a răspuns la o solicitare de comentarii. O analiză a comunicatelor de presă ale Departamentului de Justiție al SUA arată că recentele cazuri urmărite de Rubin s-au referit la spălare de bani și dare de mită, evaziune în domeniul sancțiunilor și fraudă privind ajutorul pandemic.

La rândul său, Jim Biden s-a distanțat de Lewitt, spunând anchetatorilor din Congres că nu a fost la curent cu unele dintre neregulile invocate de Comisia pentru Bursă și Valori Mobiliare.

"Am fost absolut șocat. Michael Lewitt era un rafinat - era doar un tip de treabă. Și până săptămâna trecută, am crezut că era același tip de treabă", a declarat Jim Biden. 

Fraudă în Pennsylvania

În Pennsylvania, o anchetă penală federală privind activitatea la Americore a avansat și mai mult.

În ultimii patru ani, anchetatorii Departamentului de Justiție din vestul Pennsylvaniei au urmărit o conspirație pentru fraudarea a Medicare, în cadrul căreia se spune că un spital Americore din afara orașului Pittsburgh a plătit comisioane unui om de afaceri care a furnizat spitalului probe de laborator pentru care acesta a facturat în mod necuvenit Guvernul.

Anchetatorii care se ocupă de acest caz au căutat informații despre Jim Biden încă de anul trecut, potrivit persoanei care cunoaște acest caz.

Implicarea lui Jim Biden în Americore a pornit de la relația sa cu Joey Langston, un avocat din Mississippi, exclus din barou, și cu fiul acestuia, Keaton Langston.

Sursa citată a relatat anterior că Jim Biden a început să lucreze cu Americore în 2017, după ce a participat la o întâlnire cu familia Langston, în cadrul căreia aceștia au prezentat lanțului de spitale serviciile Fountain Health, o companie care furniza servicii de laborator medical spitalelor.

Jim Biden a continuat să ajute Americore să obțină aprobarea de reglementare pentru a achiziționa spitalul din Pennsylvania, Ellwood City Medical Center.

Doi ani mai târziu, în octombrie 2019, un denunțător anonim a intentat un proces secret care susținea că a fost vorba de o fraudă a Medicare la spital și în alte părți, potrivit documentelor depuse în cazul de faliment federal al Americore din Kentucky.

FBI a investigat

Anchetatorii federali au început să investigheze acea plângere, iar în decembrie 2019, cu Americore în pragul falimentului, agenții FBI au vizitat spitalul său din Pineville, Kentucky, potrivit unei persoane interogate de aceștia acolo.

O lună mai târziu, FBI a făcut o razie la spitalul din Ellwood.

Reprezentările lui Jim Biden către potențialii investitori ai Americore au fost unul dintre primele puncte de interes ale anchetei, potrivit unei alte persoane familiare cu primele etape ale anchetei federale privind activitățile Americore.

Foto: Agerpres

În 2022, Daniel Hurt, antreprenor în domeniul sănătății, a pledat vinovat pentru rolul său în frauda agenției Medicare, în care procurorii spun că a primit comisioane de la spitalul Ellwood.

Keaton Langston a participat la frauda agenției Medicare, potrivit unui proces civil intentat în instanța federală de administratorul judiciar al Americore. Langston a negat că ar fi comis vreo infracțiune, iar procesul civil a fost soluționat.

Cazul penal din Pennsylvania rămâne deschis.

Săptămâna trecută, procurorii federali care urmăresc un caz separat de fraudă al Medicare în New Jersey l-au numit pe Keaton Langston drept complice în acest caz. Keaton Langston, care nu a fost numit ca inculpat în acest caz, nu a răspuns la solicitările de comentarii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel