Jens Stoltenberg: Rusia, mare greşeală când a subestimat Ucraina

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, afirmă că Rusia a făcut o mare greşeală atunci când a subestimat Ucraina. 

"El [Putin] a făcut o mare greşeală; a subestimat total puterea forţelor armate ucrainene, curajul conducerii ucrainene şi al poporului ucrainean şi, de asemenea, a subestimat unitatea NATO şi a partenerilor în acordarea de sprijin Ucrainei", a declarat Stoltenberg, joi, într-un interviu acordat realizatoarei CNN Christiane Amanpour.

Aflat la Madrid, unde s-a desfăşurat summitul NATO, Stoltenberg a spus că Putin nu a reuşit să-şi atingă obiectivele, în ceea ce priveşte slăbirea alianţei NATO.

"Unul dintre mesajele sale principale, la începutul acestui război, a fost că vrea o limitare a NATO, mai puţin NATO. El a propus chiar semnarea unui acord pentru a nu mai exista o nouă extindere a NATO. Ceea ce primeşte acum este mai mult NATO şi doi membri noi în NATO, inclusiv Finlanda, care are o graniţă cu Rusia, dublarea graniţei NATO cu Rusia", a afirmat secretarul general al alianţei. "Acest lucru nu înseamnă că nu percepem gravitatea dificultăţilor cu care se confruntă Ucraina în Donbas", a spus Stoltenberg, adăugând că ignoră declaraţiile lui Putin şi că îl va "evalua în funcţie de acţiunile sale".

"Încălcare brutală a dreptului internaţional"

"Ceea ce face el în Ucraina este o încălcare brutală a dreptului internaţional. Este un război care a dus la multe victime civile, civili ucişi şi pierderi uriaşe", a declarat Stoltenberg pentru CNN.

Realizările de la summitul NATO de la Madrid constuie o "victorie" pentru alianţa militară, potrivit lui Stoltenberg, scrie Rador.

"Este o victorie pentru NATO faptul că ne-am demonstrat încă o dată unitatea şi capacitatea de a ne schimba, de a ne adapta atunci când lumea se schimbă", a spus şeful NATO.

"Trăim într-o lume în care observăm folosirea brutală a forţei împotriva unui vecin apropiat al NATO, un partener apropiat al NATO - în Ucraina - iar acesta este motivul pentru care ne-am intensificat semnificativ şi ne vom spori în continuare prezenţa în partea de est a alianţei pentru a elimina orice posibile erori de calcul sau neînţelegeri la Moscova cu privire la pregătirea noastră de a proteja şi a apăra toţi aliaţii", a mai declarat Stoltenberg.

"Aceasta este descurajare, iar scopul descurajării este prevenirea conflictelor. Iar aceasta este exact ceea ce NATO a făcut de mai bine de 70 de ani: să prevină conflictele şi să păstreze pacea", a adăugat secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice.

Jens Stoltenberg respinge ameninţările lui Vladimir Putin la adresa Finlandei şi Suediei

Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a respins, joi, la finalul summitului de la Madrid, ameninţările preşedintelui rus, Vladimir Putin, la adresa Finlandei şi Suediei, care marţi vor semna acordurile de aderare, subliniind că Alianţa Nord-Atlantică este pregătită pentru orice situaţie.

Vladimir Putin a declarat că, deşi nu are nimic împotriva aderării Finlandei şi Suediei la NATO, Rusia va riposta „simetric" dacă în cele două ţări va fi instalată infrastructură militară ofensivă.

Rugat să comenteze afirmaţiile lui Vladimir Putin, Jens Stoltenberg a declarat că Alianţa Nord-Atlantică este pregătită „pentru orice eventualitate". „Finlanda şi Suedia sunt state suverane, au dreptul să îşi aleagă propriul parcurs şi să devină membre NATO. Salutăm intrarea lor în Alianţă şi sigur că suntem pregătiţi pentru orice eventualitate", a afirmat Stoltenberg, notează Mediafax.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel