Jean-Claude Juncker susţine aderarea Croaţiei la spaţiul Schengen

Eduard Pascu / 07 iun 2019 / 18:23 Salveaza PDF Comentarii
Schengen
Descriere foto: Schengen

Preşedintele în exerciţiu al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, şi-a exprimat vineri, la Zagreb, sprijinul pentru aderarea Croaţiei la spaţiul Schengen şi speranţa că o recomandare pozitivă în acest sens va putea fi adresată Consiliului până la finalul mandatului actualului executiv comunitar (31 octombrie acest an), transmite agenţia Hina.

''Doresc ca în timpul mandatului acestei Comisii Europene să recomandăm Consiliului aderarea Croaţiei la spaţiul Schengen'', a declarat Juncker într-o conferinţă de presă comună cu premierul croat Andrej Plenkovic.

La rândul său, şeful executivului croat a spus că se aşteaptă ca ţara sa să primească o evaluare pozitivă privind pregătirea aderării la Schengen.

''Imediat după ce am devenit membri ai Uniunii Europene, am folosit primele 120 de milioane de euro, după aceea alte 120 de milioane. Croaţia îşi consolidează frontiera externă şi cooperarea poliţienească cu ţările vecine şi suntem încrezători că vom respecta elementele finale aflate pe masă, astfel încât Comisia să poată face o evaluare pozitivă şi prezenta o propunere'', a afirmat Plenkovic.

În privinţa aderării la zona euro, Jean-Claude Juncker a spus că Zagrebul este complet pregătit pentru a adera în curând la Mecanismul european al ratei de schimb II (EERM-II).

El a salutat progresele înregistrate de Croaţia în domeniile economic şi financiar, lăudându-l pe ministrul finanţelor croat Zdravko Maric. Decizia privind aderarea Croaţiei la EERM-II va fi luată de Banca Centrală Europeană, iar Comisia Europeană o va susţine, a adăugat oficialul european.

Vezi și: Banca Centrală Europeană a modificat previziunile pentru următorii doi ani


Te-ar putea interesa


Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.25