Banca Centrală Europeană a modificat previziunile pentru următorii doi ani

Banca Centrală Europeană (BCE) a modificat previziunile pentru următorii doi ani privind creşterea economică şi a inflaţiei, recunoscând că riscurile la adresa încetinirii în Europa vor fi mai extinse şi vor dura mai mult decât se anticipa, transmit DPA şi Reuters.

În conformitate cu noile estimări ale BCE, PIB-ul zonei euro ar urma să înregistreze o creştere de 1,2% în acest an şi un avans de 1,4% anul viitor, faţă de prognoza din martie, ce indica o expansiune de 1,1% în 2019 şi 1,6% în 2020. Rata inflaţiei în zona euro ar urma să se situeze la 1,3% anul acesta, faţă de 1,2% previzionată anterior, şi să crească uşor, la 1,4% (faţă de 1,5% estimată anterior)

Economia zonei euro este afectată de incertitudinile geopolitice, sporirea ameninţării protecţionismului şi de vulnerabilităţile de pe pieţele emergente, a avertizat joi preşedintele BCE, Mario Draghi. Acesta a dat asigurări că "probabilitatea unei recesiuni este scăzută".

După ce miercuri Comisia Europeană a recomandat deschiderea unei proceduri disciplinare împotriva Italiei, din cauza încălcării reglementărilor fiscale din UE legate de nivelul datoriei, şeful BCE a apreciat joi că Italia are nevoie de un plan credibil pentru reducerea datoriei pe termen mediu.

Dacă explicaţiile Guvernului de la Roma vor fi considerate insuficiente, Bruxelles-ul va demara o acţiune disciplinară care ar putea să se concretizeze într-o amendă de 0,2% din PIB-ul Italiei, adică aproximativ 3,5 miliarde de euro.

"Guvernul de la Roma va veni cu un plan de reducere a datoriei pe termen mediu. Nu cred că i se va cere o reducere rapidă a datoriei. Toţi ştim că este imposibil un declin rapid. Deci, cred că va fi un plan pe termen mediu, care oricum trebuie să fie credibil", a afirmat Draghi, care este de naţionalitate italiană.

Autorităţile de la Roma estimează în acest an o creştere a datoriei publice la 132,6% din PIB, de la 132,2% din PIB în 2018 şi 131,4% din PIB în 2017. Italia are a doua cea mai ridicată datorie din UE, după Grecia. Comisia Europeană estimează o creştere a datoriei publice a Italiei la 133,7% din PIB în 2019 şi la 135,2% din PIB în 2020. 

Vezi și: BCE va menţine nivelul scăzut record al dobânzilor până la mijlocul anului viitor

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel