Japonia face exerciţii de evacuare în caz de dezastru, din cauza ameninţărilor asupra Taiwanului

Foto ilustrativ Pexels
Foto ilustrativ Pexels

Japonia a făcut un exerciţiu de evacuare a populaţiei în caz de tsunami pe Yonaguni, cea mai vestică insulă a arhipelagului, din cauza ameninţărilor chineze asupra Taiwanului. 

Aproximativ 200 de oficiali ai insulei şi alţi membri ai armatei japoneze, cunoscute drept Forţa de Autoapărare (SDF), au luat parte la exerciţiu. Insula este situată la 2000 km de Tokyo, capitala ţării. Elicopterele SDF nu au putut lua parte, însă, la exerciţiu, din cauza vântului puternic. 

"Nu putem alege când să înfruntăm un dezastru. Trebuie să ne gândim că cel mai rău lucru care se poate întâmpla se va întâmpla şi trebuie să fim pregătiţi pentru asta", a declarat primarul Kenichi Itokazu, citat de Reuters. 

Japonia este vulnerabilă în faţa tsunami-urilor produse de cutremure. În 2011, aproape 20.000 de oameni au fost ucişi după un tsunami care a lovit coasta de nord a insulei Honshu. 

Koji Sugama, oficialul responsabil cu pregătirea celor 1700 de rezidenţi ai insulei pentru dezastru, spune, însă, că comunitatea trebuie să fie pregătită şi pentru pericolul conflictului. 

"Azi am făcut un exerciţiu legat de dezastre. Dar oamenii trebuie să se gândească la utilitatea exerciţiului şi în cazul unui conflict în Taiwan", a declarat acesta. 

Yonaguni se află la doar 110 km de Taiwan. În august 2022, China a tras mai multe rachete în apele din apropierea insulei, ca răspuns la vizita în Taiwan a lui Nancy Pelosi, preşedintele Camerei Reprezentanţilor din SUA. 

China susţine că Taiwan este teritoriul său şi nu a exclus niciodată folosirea forţei pentru a prelua insula. 180 de rezidenţi din Yonaguni au venit la singurul liceu de pe insulă pentru a asista la primul astfel de exerciţiu din ultimii 4 ani. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel