EXCLUSIV  ITP. ÎNCHISOARE pentru șoferi. Situație scandaloasă pentru conducătorii auto

Ministerul Afacerilor Interne, Direcţia Permise şi Înmatriculări şi Registrul Auto Român vor să schimbe legea și au venit cu o propunere năstrușnică: închisoare pentru șoferii uituci.

Așadar, până în prezent, sancţiunea aplicată celor care uită să facă la timp Inspecţia Tehnică Periodică (ITP) este amendă cu până la 2000 de lei. Dacă legea va fi schimbată, șoferii vor fi pedepsiți cu închisoarea. 

În momentul expirării ITP-ului unei maşini, RAR va anunţa Direcţia de Permise şi Înmatriculări. Înmatricularea autovehiculului respectiv va fi suspendată. Problema este că nimeni nu îi va notifica şi pe şoferi, care vor fi vinovaţi şi de conducerea unui autovehicul neînmatriculat pe drumurile publice, lucru care se pedepsește cu închisoarea de la 1 la 3 ani. 

Suntem campioni la accidente cauzate de agresivitatea în trafic

Totuși, o astfel de sancțiune este exagerată. În România, accidentele nu se produc pentru că oamenii uită o săptămână-două să facă ITP-ul. Oamenii mor în evenimente rutiere din cauza modului în care șoferii conduc, agresivității, vitezei excesive. Acest lucru este arătat de cifre. Țara noastră se află pe locul doi în Uniunea Europeană, după Bulgaria, în ceea ce priveşte numărul de decese în accidente rutiere raportat la 1 milion de locuitori. Anual, în România, mor circa 2.000 de persoane în accidente, iar multe alte mii sunt rănite.

[citeste si]

În loc ca autoritățile să facă legi care să îi pedepsească dur pe șoferii agresivi din trafic care bagă oameni nevinovați în mormânt, acestea au o problemă cu persoanele care, nefiind notificate, uită, uneori, să facă ITP-ul. Iar uitarea încă nu a devenit infracțiune.

Uiți o formalitate? Mergi la închisoare

Jurnalistul Val Vâlcu a făcut un comentariu vizavi de acest subiect.

"Care sunt cauzele accidentelor în România? Câți oameni mor sau sunt răniți pentru că un șofer uită să facă ITP-ul? Viteza excesivă, condusul fără permis, condusul agresiv și teribilismul sunt cauzele adevărate ale tragediilor. Pentru a le înlătura pe acestea, trebuie să întărești legislația, să faci supraveghere video, nu să stea polițiștii în tufiș. În schimb, inventezi o problemă pe care o sancționezi cu închisoarea. Agresivitatea la volan, de exemplu, nu este pedepsită cu închisoarea. Efectul acestei legi face ca, dacă uiți o formalitate, să riști închisoarea de la unul la trei ani, iar șmecherii de la volan care conduc cu viteză nu se aleg cu astfel de pedepse. Întâi de toate, trebuie găsite soluții pentru condusul agresiv și, apoi, dacă totul s-a rezolvat în România, facem cumva să ținem minte și de ITP", a spus Val Vâlcu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel