Italia pune în pericol economia europeană. Aduce criza în lupta alegerilor anticipate

montiberl
montiberl

Italia riscă să cadă din criză financiară într-o criză politică de proporții. Aflată deja în cea de-a patra recesiune din 2011, economia Italiei poate destabiliza toată Europa, pe fondul luptelor politice interne. 

Datoria publică a Italiei a ajuns la peste 2.000 de miliarde de euro în noiembrie din 2012, reprezentând 126% din PIB-ul italian. Situația economică s-ar putea înrăutăți dacă Silvio Berlusconi va reveni la putere în urma alegerilor anticipate din februarie, potrivit specialiștilor în presa internațională.

Unii specialiști, mai pesimiști, susțin că revenirea lui Berlusconi va avea consecințe tragice pentru Europa. Un argument în acest sens pleacă de la faptul că situația economică din Italia a oferit un mediu propice pentru relansarea politicilor extremiste. Pe de o parte, deși Berlusconi pare favoritul mai multor sondaje, economiștii sunt de părere că Mario Monti ar fi un premier mult mai echilibrat. Înainte ca Berlusconi să fie demis, randamentul obligațiunilor italiene pe 10 ani crescuse cu 6,68%, semnal clar că Italia nu își va putea plăti datoriile.

Susținătorii ambelor partide prezintă dovezi în favoarea celor doi premieri. Pe de o parte, susținătorii lui Monti îl descalifică pe Berlusconi pentru că a amânat introducerea unor măsuri de austeritate, iar pe de alta, adepții magnatului media menționează că Italia a înregistrat cote alarmante ale șomajului și că impozitele au crescut de mai multe ori, pe perioada când Monti era premier.

La momentul actual este greu de estimat impactul economic al situației alegerii lui Berlusconi, dar subiectul naște controverse pe plan politic, fiindcă magnatul media a criticat în repetate rânduri "hegemonia Germaniei", declarând că "nu ar fi nicio pierdere dacă Germania ar părăsi zona euro".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel