Italia, avertizată oficial: "Să înceteze"

Oficialii italieni trebuie să înceteze să pună moneda euro sub semnul întrebării şi "să se calmeze" în dezbaterea lor despre buget pentru că deja au provocat pagube firmelor şi cetăţenilor, a declarat sâmbătă preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, relatează Reuters.

Guvernul italian este angrenat într-un război al declaraţiilor cu oficiali europeni pe seama planurilor Romei de a tripla deficitul bugetar anul viitor, dând înapoi faţă de un angajament anterior de a reduce deficitul într-una dintre ţările cele mai îndatorate ale blocului comunitar.

"O mărire de buget într-o ţară cu o datorie mare devine mult mai complicată... dacă oamenii încep să pună euro sub semnul întrebării", a declarat Draghi în cadrul unei conferinţe de presă din Indonezia, la întâlnirea anuală a Fondului Monetar Internaţional (FMI).

Pagube, după declarațiile "războinice" 

"Aceste declaraţii au provocat pagube reale şi există multe dovezi că spread-urile s-au mărit în legătură cu aceste declaraţii. Rezultatele sunt că oamenii şi firmele plătesc dobânzi mai mari la împrumuturi", a spus Draghi. Spread-ul reprezintă diferenţa dintre preţul de cumpărare şi preţul de vânzare al unui instrument financiar.

Un oficial de rang înalt din coaliţia aflată la putere a declarat în această toamnă că Italia ar beneficia de pe urma renunţării la euro, dar ulterior a dat înapoi în urma reacţiei pieţelor.

"Primul lucru pe care trebuie să-l facem este să ne calmăm tonul. Al doilea lucru este să aşteptăm faptele", a mai spus preşedintele BCE, subliniind necesitatea de a examina proiectul de cheltuieli, care ar putea fi diferit de comunicarea guvernului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel