ISU, recomandări. Ce trebuie să faci când vezi că un om se îneacă: Primul impuls, de a sări în apă, poate fi greşit

Fotografie de la Emily Rose, Pexels
Fotografie de la Emily Rose, Pexels

ISU Argeş vine cu precizări pentru români, după ce un bărbat s-a înecat la un ştrand din Piteşti. 

VEZI AICI ŞTIREA COMPLETĂ

"În scopul preîntâmpinării unor evenimente ce se pot solda cu pierderi de vieţi omeneşti, I.S.U. Argeş face următoarele precizări:

- Înecul este o variantă a asfixiei, cauzată de umplerea căilor respiratorii cu apă sau alt lichid. Pentru acordarea ajutorului, salvatorul are la dispoziţie cel mult 4-5 minute. Caracteristica cheie în producerea înecului este instalarea stopului cardiac.

- Salvarea din apă: când vedeţi o persoană care se luptă în apă, primul impuls este să săriţi. Această acţiune poate să nu aibă succes şi să vă pună viaţa în pericol.

- Întindeţi-i mâna şi trăgeţi-l: folosiţi orice obiect de care se poate prinde persoana din apă. Dacă victima este aproape de mal, o creangă, o prăjină sau o vâslă pot fi îndeajuns de lungi. Folosiţi-le.

- Într-o piscină sau pe o plajă amenajată ar putea exista un colac de salvare sau o baliză. Dacă nu există aşa ceva, improvizaţi. Aruncaţi orice pluteşte: o frânghie, un obiect de plastic sau o anvelopă, chiar roata de rezervă de la o maşină, scrie Adevărul.

Gândiţi-vă înainte de a acţiona!

- Vâsliţi: dacă există în apropiere o barcă sau o canoe, folosiţi-o dacă ştiţi să o manevraţi. Protejaţi-vă cu o vestă de salvare.

- Intraţi în apă: dacă s-au epuizat toate posibilităţile de salvare, intraţi în apă doar dacă sunteţi un bun înotător, antrenat în tehnicile de prim ajutor. În caz contrar, s-ar putea să fie nevoie de salvarea a două persoane.

- Primul ajutor: dacă sunteţi în situaţia de a salva o persoană din apă, prima voastră grijă trebuie să fie siguranţa salvatorului apoi scoaterea cât mai rapidă a victimei din apă.

„Urmează evaluarea funcţiilor vitale şi stabilizarea coloanei vertebrale cervicale. Întoarceţi cu faţa în sus pacientul. Ţineţi capul victimei în poziţie neutră. Folosiţi o tehnică sigură pentru a deschide căile aeriene. Priviţi, ascultaţi şi simţiţi dacă există respiraţie. Dacă pacientul nu respiră, porniţi resuscitarea cardio-pulmonară. Primul şi cel mai important tratament al victimei înecate este reducerea hipoxiei", precizează ISU Argeş.

Apelaţi 112

Foarte important este ca în cazul unei situaţii de urgenţă, anunţaţi de îndată autorităţile prin numărul unic de urgenţă 112.

„Nu intraţi în apa rece înfierbântaţi"

Pentru a preîntâmpina producerea unor evenimente cu consecinţe tragice în timpul desfăşurării acestor activităţi recreative, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă ”Căpitan Puică Nicolae” al judeţului Argeş, recomandă:

- nu lăsaţi copiii nesupravegheaţi lângă şi în apă. Ei se vor scălda numai sub supravegherea părinţilor sau altor persoane mature;

- nu vă scăldaţi în râuri, lacuri, canale de irigaţii sau de fugă ale râurilor sau alte cursuri de apă unde malurile sunt abrupte, curenţii sunt foarte puternici, albiile nămoloase sau pline cu plante, pietre, crengi şi trunchiuri de copaci;

- respectaţi întotdeauna recomandările salvamarului/administratorului locului de agrement;

- nu intraţi în apa rece înfierbântaţi, după ce aţi stat foarte mult timp la soare;

- dacă nu ştiţi să înotaţi foarte bine, nu vă aventuraţi în locuri periculoase, nesupravegheate; folosiţi în acest scop doar bazinele special amenajate şi supravegheate de personal calificat;

- este indicat ca autorităţile publice locale şi operatorii economici care administrează sau au pe raza teritorială cursuri de apă ori alte suprafeţe de apă care pot prezenta pericol de înec, să identifice aceste locuri şi să semnaleze acest pericol prin instalarea unor panouri de avertizare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel