Israelul anunță că a descoperit un tunel al Hamas care trece pe sub sediul principal al UNRWA în Fâşia Gaza

Sursa Foto: Agerpres
Sursa Foto: Agerpres

Armata şi agenţia de securitate internă din Israel au declarat sâmbătă că au descoperit un tunel al mişcării islamiste Hamas care trece pe sub sediul principal aş agenţiei ONU pentru refugiaţii palestinieni (UNRWA) din oraşul Gaza, transmite AFP. 

La rândul său, UNRWA, agenţie pe care Israelul o acuză că este 'total infiltrată de Hamas', a subliniat că nu şi-a mai ocupat sediul din 12 octombrie, la cinci zile după atacul fără precedent al Hamas pe teritoriul israelian, care a început războiul în Gaza, şi a cerut deschiderea unei anchete independente. Potrivit armatei israeliene şi Shin Beth, operaţiunile militare din oraşul Gaza din ultimele săptămâni au dus la descoperirea unei 'intrari în tunel' în apropierea unei şcoli gestionate de agenţia umanitară a ONU.

În ultimii zece ani, Hamas a săpat numeroase tuneluri în Fâşia Gaza, unde luptătorii săi se ascund, potrivit Israelului. În octombrie, un studiu al Institutului de Război Modern al Academiei Americane West Point a identificat 1.300 de tuneluri, reprezentând peste 500 de kilometri de coridoare subterane.

'Un atu important pentru informaţiile militare ale Hamas'

'Intrarea ducea la un tunel terorist subteran care a fost un atu important pentru informaţiile militare ale Hamas şi trecea pe sub clădirea care serveşte drept sediu principal al UNRWA în Fâşia Gaza', au spus armata israeliană şi Shin Beth într-un comunicat.

'Infrastructura electrică' a tunelului - de 700 de metri lungime şi situată la 18 metri sub pământ - 'era conectată' la sediul agenţiei, 'indicând că instalaţiile UNRWA au alimentat tunelul cu energie electrică', conform sursei citate. Documente şi un depozit de arme din incinta ONU 'au confirmat că şi birourile au fost folosite de teroriştii Hamas'.

UNRWA a răspuns că personalul său a fost forţat să părăsească sediul la instrucţiunile forţelor israeliene, pe măsură ce bombardamentele s-au intensificat în regiune.

'Nu am folosit această clădire de când am părăsit-o şi nu avem cunoştinţă de vreo activitate care ar fi putut avea loc acolo', a adăugat agenţia. Clădirea a fost inspectată ultima dată în septembrie 2023, conform unui comunicat de presă. Acuzaţiile Israelului 'merită o investigaţie independentă, ceea ce în prezent nu este posibil, având în vedere că Gaza se află într-o zonă activă de război', a subliniat agenţia ONU.

Israelul a acuzat recent UNRWA că a avut 12 angajaţi, din totalul de 13.000 de angajaţi din Fâşia Gaza, implicaţi în atacurile Hamas din 7 octombrie din Israel. De asemenea, el a asigurat săptămâna trecută că va dovedi 'legăturile UNRWA cu terorismul'. O investigaţie internă a ONU este în desfăşurare cu privire la angajaţii acuzaţi de Israel, de care UNRWA s-a separat, iar secretarul general al ONU Antonio Guterres a numit o comisie independentă pentru a evalua 'neutralitatea' agenţiei. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel