Isărescu: Băncile n-au încotro. N-au motive economice și financiare

Mugur Isărescu
Mugur Isărescu

Mugur Isărescu a declarat, luni, că după ce BNR a scăzut rata cheie cu un punct în perioada iulie-septembrie, la 4,25%, băncile nu vor avea încotro și vor trebui să reducă dobânzile la creditele în lei. Mai mult, guvernatorul BNR susține că acesta este și interesul băncilor, să reducă semnificativ costul creditării în lei. 

[caption id="attachment_369699" align="aligncenter" width="600"] foto: ghimpele.ro[/caption]

"După părerea mea, aşa mai neaoş, este că n-au încotro. Ce-o să facă cu atâţia bani? Vin la facilitatea de depozit a Băncii Naţionale, aceasta a ajuns iar la 1,25%, se va reduce şi mai mult în perioada următoare. Chiar din punctul lor de vedere, ceea ce am sugerat de fiecare dată şi sugerez şi acum, interesul băncilor comerciale este să ieftinească semnificativ costul creditării în lei", a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, potrivit Mediafax

Băncile "n-au motive economice şi financiare pentru a nu reduce dobânzile la credite"

Guvernatorul BNR a explicat: "Consider că reducerea nivelului dobânzilor la creditele în monedă naţională este categoric insuficientă şi nu reflectă nici politica monetară, nici condiţiile de piaţă. Politica monetară, acolo de unde băncile îşi alimentează cu lichiditate nevoile, dobânzile sunt de cinci-şase ori mai mici decât dobânzile la credite, nu văd nicio justificare din punct de vedere economic, au justificările lor legate de încredere, de calitatea clienţilor, de riscurile pe care le percep, de faptul că şi discuţia cu clauzele abuzive determină o stare de incertitudine, de neîncredere, dar n-au motive economice şi financiare pentru a nu reduce dobânzile la credite".

Luni, BNR a redus dobânda cu încă 0,25%, adică până la 4,25%,  iar până în decembrie 2013, analiștii preconizează că va fi redusă până la 4%. BNR a păstrat nivelul rezervelor minime obligatorii (RMO), la 15% pentru pasivele în lei şi 20% pentru cele în euro.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel