Irlanda: Referendum pentru LEGALIZAREA avortului

 Guvernul irlandez a anunţat miercuri organizarea unui referendum la 25 mai privind legalizarea totală a avortului, în prezent interzis de cel de-al optulea amendament al Constituţiei irlandeze, cu excepţia cazului în care este pusă în pericol viaţa mamei, relatează AFP. 

'Tocmai am semnat decretul pentru organizarea unui referendum privind abrogarea celui de-al optulea amendament la Constituţie, autorizând Parlamentul să legifereze această problemă. Referendumul va avea loc pe 25 mai', a anunţat Eoghan Murphy, ministrul irlandez al Locuinţelor şi colectivităţilor locale, potrivit unui mesaj difuzat pe Twitter. 

Organizarea referendumului a fost aprobată de cele două camere ale Parlamentului irlandez, care au votat o lege în acest sens. Senatul irlandez a adoptat miercuri textul de lege cu 40 de voturi pentru şi 10 împotrivă. 

Eoghan Murphy a precizat că secţiile de vot vor fi deschise de la 07.00 până la 22.00, pe 25 mai, şi a cerut irlandezilor să se înscrie pe listele electorale în termen legal, până la 8 mai. 

Interdicție din '83 

Organizarea referendumului a fost o promisiune a premierului Leo Varadkar, venit la putere în iunie, care a apreciat legea referitoare la această problemă drept 'prea restrictivă'. 

Avortul a fost considerat ilegal în Irlanda, dar interdicţia sa nu a fost introdusă în constituţie decât în 1983, după ce a întrunit 67% din sufragii în cursul unui referendum. 

Cel de-al optulea amendament la Constituţia Irlandei garantează 'dreptul la viaţă' al embrionului ţinând cont de 'dreptul egal la viaţă al mamei'. 

Excepţia la această interdicţie - riscul de deces pentru mamă - a fost adăugată în 2013. Totuşi, violul, incestul sau malformaţia fătului nu sunt considerate motive legale de avort şi o astfel de intervenţie constituie o infracţiune pasibilă cu pedeapsa de până la 14 ani de închisoare. 

Mii de irlandeze merg în fiecare an în străinătate, în special în Regatul Unit, pentru a face întrerupere de sarcină în condiţii legale. 

Votul va avea loc cu câteva săptămâni înainte de vizita Papei Francisc în Irlanda cu ocazia Întâlnirii Mondiale a Familiilor, pe 25 şi 26 august la Dublin, relatează Agerpres.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel