Iordache, decizie legi justiție. Fără pedeapsă pentru mituitorul care se autodenunță

Bogdan Cotigă / 02 iul 2018 / 13:37 Salveaza PDF Comentarii
Descriere foto:

Comisia Iordache a decis modificarea coduli penal în sensul în care mituitorul nu este pedepsit dacă denunţă fapta înainte ca organul penal să fi fost sesizat.

Comisia Iordache a decis modificarea articolului 269 din Codul penal referitor favorizarea făptuitorului. Astfel, Comisia a decis că favorizarea săvârşită de un membru de familie sau afin până la gradul II, nu se pedepseşte, în condiţiile în care forma actuală a articolului prevede că favorizarea săvârşită de un membru de familie se pedepsea indiferent de gradul de rudenie. De asemenea, mituitorul nu este pedepsit dacă denunţă fapta înainte de organul penal să fi fost sesizat, dar nu la ma mult de un an de la săvârşirea faptei.

La articolul 290 privind darea de mită, în forma actuală se precizează că “mituitorul nu se pedepseşte dacă denunţă fapta”.

Potrivit motificării propuse de CSM, adoptată de Comisie şi preluată de PSD şi ALDE, “mituitorul nu se pedepseşte dacă denunţă fapta mai înainte ca organul de urmărire penală să fi fost sesizat cu privire la aceasta, dar nu mai târziu de 1 an de la data săvârşirii acesteia”.

O altă modificare adusă 269 din Codul penal care prevede că favorizarea făptuitorului de către un membru de familie nu se pedepseşte a fost modificatăa astfel: "favorizarea săvârşită de un membru de familie sau afin până la gradul II nu se pedepseşte".


Te-ar putea interesa
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?


Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.22