Iohannis: Proiectul Roșia Montană trebuie revizuit. Gaze de șist nu mai sunt rentabile

Președintele Klaus Iohannis nu agreează proiectul Roșia Montană în formula actuală și crede că evoluțiile recente pe plan mondial, în special scăderea drastică a prețului petrolului, au scos gazele de șist din zona rentabilității.

“Poziția mea nu s-a schimbat prin faptul că am ajuns președintele României. Am spus-o și sunt de aceeași părere: proiectul (Roșia Montană - n.r) nu a fost bine abordat. Trebuie revăzut. Sunt foarte multe aspecte, nu este treaba președintelui să negocieze contractele, nici treaba președintelui să zică ce soluții tehnice trebuie găsite.

Dar este treaba mea să spun că, după părerea mea, așa cum a fost conceput proiectul, mie nu mi se pare potrivit și să îi invit pe cei care sunt implicați direct să reia discuțiile. Până la urmă, fără o negociere bună, seriosă și aplicată, lucrurile nu vor putea fi rezolvate”, a explicat Klaus Iohannis într-un interviu acordat în emisiunea "Jocuri de Putere", de la Realitatea Tv.

Giganții energetici se retrag din Polonia

Președintele României crede că investițiile în proiecte de explorare și exploatare a gazelor de șist nu mai au rentabilitate după ce barilul de petrol a scăzut de la 120 de dolari la 50 de dolari în ultimele luni. 

Premierul Ponta declarat în noiembrie anul trecut, în lipsa unui anunț oficial al companiilor care fac prospecțiuni, că România nu dispune de gaze de șist și "ne-am bătut pe ceva ce nu avem".

“În ce privește gazele de șist, deja am impresia că problema se rezolvă aproape de la sine, datorită scăderii prețului hidrocarburilor, în esență, a petrolului. Lucrurile s-au schimbat radical și deja exploatarea gazelor de șist, cel puțin în zona noastră, nu cred că mai este în zona rentabilității.

Vă amintiți că am avut mai multe discuții pe această temă. Tehnologia nu este nouă. Nu a fost, însă, folosită, fiindcă nu a fost rentabilă. Datorită creșterii prețului petrolului foarte mult, evident, că a devenit foarte interesantă această tehnologie pentru că a intrat în zona de rentabilitate (...) Impresia mea este că, în această etapă, interesul pentru gazele de șist este în scădere”, a adăugat șeful statului.

Iohannis, despre prima vizită la Bruxelles în calitatea de președinte

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel