Iohannis îi răspunde lui Putin: Nu intenţionăm să atacăm pe nimeni

Sursa foto colaj: Facebook Klaus Iohannis , Pixabay
Sursa foto colaj: Facebook Klaus Iohannis , Pixabay

Klaus Iohannis a vorbit despre scutul antirachetă, asupra căruia președintele rus Vladimir Putin a tras un semnal de alarmă, recent.

"Când Polonia şi România au devenit state membre NATO, americanii le-au convins uşor să găzduiască sisteme de apărare antirachetă pe teritoriul lor. Dar lansatoarele acestor sisteme pot fi folosite pentru a ataca până în centrul Rusiei, inclusiv în Moscova. Doar 15 minute le-ar lua rachetelor să ajungă în Moscova", a spus Vladimir Putin, scrie observatornews.ro.

"Acest scut este, de multe ori, adus în discuţie de Rusia, însă cred că este binevenită şi această discuţie pentru a reiterat că acest scut este unul pur defensiv. Inclusiv partea de la noi, de la Deveselu, are numai rol defensiv. Nu intenţionăm să atacăm pe nimeni cu acest scut, însă suntem foarte hotărâţi să apărăm naţiunile noastre, statele noastre şi de aceea am acceptat, la vremea respectivă, instalarea unui componente a acestui scut şi în România", a spus Klaus Iohannis, la finalul Summitului NATO. 

Summitul NATO 2021

În cadrul Summitului, Președintele Klaus Iohannis a susținut procesul de adaptare a NATO la actualul context de securitate, astfel încât Alianța să devină mai puternică politic și militar și va reafirma importanța NATO pentru securitatea euroatlantică și ordinea internațională bazată pe norme. Totodată, Președintele României a pledat pentru consolidarea posturii NATO de descurajare și apărare pe Flancul Estic aliat, în special în regiunea Mării Negre, evidențiind rolul activ al țării noastre de pilon de stabilitate și furnizor de securitate. De asemenea, Președintele Klaus Iohannis a susținut întărirea pe mai departe a relației transatlantice, precum și decizia de elaborare a unui nou Concept Strategic.

În cadrul reuniunii la nivel înalt, liderii aliați au decis asupra liniilor prioritare pe care se va fundamenta consolidarea rolului politic și militar al Alianței, precum și de actor cu proiecție la nivel global, ca rezultat al procesului de reflecție strategică NATO 2030. În acest context, pe agenda Summitului s-a aflat și decizia de declanșare a negocierilor privind un nou Concept Strategic al Alianței, în contextul schimbărilor fundamentale ale mediului internațional de securitate față de momentul adoptării, în 2010, a Conceptului Strategic actual.

Reuniunea a prilejuit, totodată, reafirmarea valorii esențiale a relației transatlantice pentru securitatea euroatlantică, inclusiv în contextul primei participări a Președintelui Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, la un Summit aliatl În cadrul dezbaterilor, liderii au abordat teme actuale precum provocările de securitate din spațiul euroatlantic, terorismul, amenințările cibernetice și cele generate de tehnologiile disruptive și vor stabili acțiunile pe care NATO trebuie să le întreprindă în continuare pentru a gestiona provocările și amenințările de acest tip la adresa securității euroatlantice.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel