Klaus Iohannis, la reuniunea Consiliului European. Concluzii după negocierile privind bugetul UE

Participarea preşedintelui Klaus Iohannis la reuniunea extraordinară a Consiliului European dedicată negocierilor privind Cadrul Financiar Multianual 2021-2027.

Klaus Iohannis, a participat, în perioada 20-21 februarie a.c., la Bruxelles (Regatul Belgiei), la reuniunea extraordinară a Consiliului European dedicată negocierilor privind viitorul Cadru Financiar Multianual.

Discuţiile au avut ca bază propunerea revizuită de document de negociere (Negotiating-box), prezentată, în pregătirea reuniunii, de către Preşedintele Consiliului European, Charles Michel. Negocierile au fost intense, derulându-se, în runde succesive, atât în format plenar, cât şi bilateral.

Nu s-a putut ajunge la niciun rezultat


În ciuda eforturilor susţinute pentru avansarea către un acord final asupra viitorului buget, nu s-a putut ajunge la niciun rezultat in acest moment, pe fondul menţinerii diferenţelor de abordare dintre statele membre care solicită un volum total al bugetului de 1,00% din Venitul Naţional Brut (VNB) al UE27 şi statele membre care pledează pentru un buget mai ambiţios. Discuţiile vor fi reluate, la o dată ulterioară, în perspectiva atingerii, cât mai curând posibil, a unui acord politic.

În cadrul discuţiilor, Klaus Iohannis a apreciat eforturile Preşedintelui Consiliului European de a lua în considerare aşteptările şi sensibilităţile statelor membre în raport cu elementele noului buget şi a reiterat aspectele de interes prioritar pentru România. În egală măsură, a transmis disponibilitatea României de a contribui, de o manieră constructivă, la efortul comun de avansare în direcţia unui acord.

Preşedintele Klaus Iohannis a subliniat că volumul total al bugetului trebuie stabilit la un nivel suficient pentru a permite implementarea obiectivelor politice agreate la Summitul de la Sibiu şi asumate de către toate statele membre prin Agenda Strategică. În acest context, Preşedintele României a pledat pentru o abordare echilibrată care să acomodeze, deopotrivă interesele specifice ale statelor membre, precum şi ale Uniunii în ansamblul său şi care să permită demararea la timp a procesului de implementare.

Klaus Iohannis a subliniat importanţa politicilor de coeziune şi agricolă comunăDin perspectiva României, Klaus Iohannis a subliniat importanţa politicilor de coeziune şi agricolă comună, argumentând rolul esenţial al acestora pentru dezvoltarea şi modernizarea întregii Uniuni. Preşedintele României a susţinut că aceste două politici au o contribuţie importantă la îndeplinirea noilor obiective asumate la nivel european, precum cele din domeniul digital şi al schimbărilor climatice.

Preşedintele Klaus Iohannis a insistat pe necesitatea asigurării finanţării corespunzătoare a celor două politici în noul buget european, în sprijinul eforturilor de recuperare a decalajului de dezvoltare faţă de media Uniunii Europene. Pornind de la acest obiectiv, Preşedintele României a argumentat că ţara noastră trebuie să beneficieze de alocări naţionale substanţiale pentru aceste două politici.

În discuţia bilaterală cu Preşedintele Consiliului European, preşedintele Klaus Iohannis a reluat solicitările şi argumentaţia aferentă pentru aspectele de interes pentru România, atât în termeni de alocări, cât şi de condiţii de implementare. În context, Preşedintele României a solicitat asigurarea unor condiţii mai flexibile de implementare, care să faciliteze accesul la fondurile europene şi, în acelaşi timp, să permită adaptarea finanţării la nevoile specifice de dezvoltare ale României.

Ce a subliniat Klaus IohannisÎn acest sens, preşedintele Klaus Iohannis a subliniat necesitatea unei flexibilităţi sporite a transferului între fondurile aferente Politicii de Coeziune, menţinerea regulii de dezangajare actuale, precum şi menţinerea nivelului de cofinanţare din actuala perioadă de programare. Totodată, referitor la Politica Agricolă Comună, Preşedintele României a susţinut continuarea procesului de convergenţă externă a plăţilor directe, precum şi creşterea nivelului alocărilor pentru dezvoltare rurală.

Pe parcursul derulării reuniunii extraordinare a Consiliului European, preşedintele Klaus Iohannis a participat la o serie de reuniuni de coordonare, în diferite formate, respectiv cel al statelor membre susţinătoare ale unei Europe ambiţioase (statele prietene ale coeziunii), precum şi la o reuniune cu grupul statelor membre net-contributoare la bugetul european.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2022 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro


cloudnxt2
YesMy - smt4.1.0