Ioan Talpeș: De Ce nu intră România în Schengen

Foto: ziuaveche.ro
Foto: ziuaveche.ro

Generalul Ioan Talpeș, fostul director al Serviciului de Informații Externe, susține că România nu intră în zona de liberă circulație Schengen din cauza problemelor legate de autonomie.

"De ce credeți că România nu e în Schengen? Vă pot spune cu toată răspunderea că această amănare este făcută ca singură cale de recurs vis-a-vis de problemele de autonomie din România", a declarat Talpeș la Adevărul Live, precizând că "Schengenul înseamnă introducerea in frontiera reală europeană.

Talpeș a afirmat că evenimentele de la Târgu Mureș din 1990 urmăreau să atragă o intervenție externă.

"Spre deosebire de Serbia, la Tg. Mureş au fost grupuri de presiune constituite pe terioriul Canadei, SUA. La Tg. Mureş s-a căutat să se provoace o acţiune de dispută care să genereze o intervenţie internaţională. S-a acţionat destul de inteligent. Ştiţi ce mă uluieşte? Recent, un primar prin Covasna sau Harghita, declara: vreţi să mai aveţi un nou Tg Mureş? Tot ce este asumare în proeict de imagine, de finalizare a evenimentelor respective este ca evenimentele de la Tg Mureş să fi fost provocare de securiştii care vor să se constituie în SRI. Acţiunile de la Tg Mureş fac parte din ceea ce se numeşte problematica teritorialităţii statului român. Cei care au organizat eveniomentele aveau o mare susţinere din afară", a spus Talpeș.

Ioan Talpeș (SIE), despre o închisoare secretă în România: Am avut o înțelegere cu CIA. L-am informat pe Iliescu

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel