Ioan Luchian Mihalea - In memoriam, 65 de ani de la nașterea artistului-VIDEO

Compozitor, dirijor, realizator tv, conducătorul celebrului grup SONG, Ioan Luchian Mihalea s-a născut la 15 decembrie 1951. A rămas fără părinți și a fost crescut de o mamă adoptivă pentru care avea un respect deosebit. A luat ambele nume de familie, și pe cel al părinților, și pe cel al mamei adoptive.

La începutul anilor '70, un grup de studenți de la limbi germanice au luat hotărârea de a cânta muzică americană și au apelat la ajutorul lui Voicu Enăchescu, care dirija corul Universității București. Atunci au cunoscut mai mulți studenți la Conservator. Unul dintre ei era Ioan Luchian Mihalea. Atunci se puneau bazele a ceea ce a devenit un adevărat fenomen — grupul SONG. Era ceva ce nu mai se mai văzuse până atunci. Un grup de tineri veseli, care dansau în ritmul melodiilor, îmbrăcați modern, în culori vii, care trăiau muzica și cântau cu o plăcere ce li se citea pe chip și în priviri, potrivit Agerpres.

Pe cea care i-a devenit soție, Adina, a cunoscut-o în 1977, când aceasta a venit în SONG, și s-au căsătorit în 1990, după ce s-a născut fiul lor, Ionuț.

Cariera lui Oanță, așa cum mai era alintat artistul,  s-a legat, incontestabil, de activitatea grupului SONG. A câștigat admirația publicului de toate vârstele, incluzând în repertoriul SONG (prescurtarea sintagmei Suntem Oamenii Noii Generații) piese clasice sau moderne. Întrebat într-un interviu care sunt primele trei calități ale SONG-ului, a răspuns: "frumusețea — mai ales cea spirituală, la care ținem foarte mult—, spiritul de echipă, capacitatea de mobilizare — fiind imposibil, altfel, să se realizeze 5-7 întâlniri pe săptămână".

Spunea mereu că "importante nu sunt statisticile, important e ceea ce spune formația, câți oameni fug spre sala în care se cântă". Avea mereu grijă de imaginea tinerilor din SONG și a copiilor din MiniSONG. În paralel cu cele două grupuri, a înființat și Cvintetul Luchian, cu care a participat în numeroase emisiuni de divertisment pentru televiziune.

"Poate înainte de toate SONG-ul înseamnă mereu 20 de ani. Chiar dacă ne-am aflat în 1973, sau 1979, sau 1986. Timpul pare nemișcat când aerul care te înconjoară e proaspăt și merită respirat", spunea Ioan Luchian Mihalea, într-un interviu.

Mare parte dintre cei care au trecut prin SONG sunt în prezent artiști cu acte în regulă. Unul dintre primii membri ai grupului a fost actorul Bogdan Stanoevici. La vremea când SONG-ul era la început, Bogdan era elev la Liceul I.L.Caragiale, în clasa a XI-a.

De asemenea, printre numele cunoscute care au trecut prin SONG se numără Ducu Bertzi, Bianca Ionescu, Doina Matei Pocorschi, Bogdan Dragomir, Luminița Velciu, Bianca Ionescu, Gianina Corondan.

Tinerii care au fost colegi în SONG au avut o studenție altfel decât a celorlalți, pentru că împărțeau repetiții, emoții, nopți de nesomn, vacanțe, petreceri, spectacole, turnee, filmări, înregistrări, revelioane și mai ales aceeași pasiune. Iar cel care a făcut posibil acest lucru, liantul dintre ei era Oanță. Datorită unui talent special, a pasiunii pentru muzică și teatru și a dragostei pe care a avut-o pentru grup. El avea obiceiul de a-i stimula atunci când erau obosiți sau când i se părea lui că le cam lipsește energia pentru a da un spectacol cât mai bun. În astfel de momente începea să facă o serie de gesturi pe care publicul nu le vedea, mimici caraghioase, adresate unuia ori altuia din grup, sau tuturor. Rezultatul, de cele mai multe ori, era că se mobilizau și reușeau să cânte cu pasiune și plăcere chiar în momentele mai dificile.

Mihaela Runceanu și Ioan Luchian Mihalea - Cântec de seară - Șlagăre în devenire, 1986. Ambii artiști au avut parte de câte un sfârșit tragic.

În anul 1973, Oanță a înființat corul de copii MiniSONG — o miniatură a Song-ului, în care a îndrumat pașii multor copii spre muzică. I-a învățat pe cei mici piese din folclorul românesc și universal, titluri celebre din muzica de film, canțonete, muzică din operete. Au avut numeroase turnee, au fost pe aproape toate scenele țării și în străinătate, se pregăteau chiar de un adevărat turneu în America. Alina Sorescu a fost cea mai mică membră a grupului MiniSONG. Avea doar 4 ani atunci când l-a întâlnit prima oară pe Oanță. Din MiniSONG a făcut parte și Dana Rogoz, actuală actriță.

În primăvara anului 1989 a pus bazele unui nou grup, numit "Bazar", format în exclusivitate de elevi ai Școlii Populare de Artă din Capitală. Cu acest grup a participat în diverse spectacole la Teatrul de Revistă "Constantin Tănase", Casa Studenților "Grigore Preoteasa" sau Sala Radio din București. Grupul a existat un singur an.

A participat, împreună cu grupul SONG, în 1990, la înregistrarea operei rock "Lanțurile" a trupei Krypton, urmată de un spectacol grandios care a avut loc în București, la 1 Decembrie 1990, în Piața Revoluției.

Colaborarea cu Oanță a fost ceva fabulos, și-a demonstrat talentul de interpret, de dirijor și de coordonator al unui grup atât de mare cum era SONG-ul, m-au impresionat soluțiile pe care le-a găsit pentru a obține ceea ce ne trebuia în acel show, a fost ceva revoluționar. Pentru mine rămâne o mare voce, un mare talent și m-a onorat respectul pe care mi l-a arătat acest mare artist, declara pentru AGERPRES solistul trupei Krypton, Gabi Guriță Nicolau.

Prietenii din lumea artistică, mai ales cei care locuiau în același cartier cu el, în Drumul Taberei, erau obișnuiți ca de sărbători să fie colindați de grupul SONG.

Îmi amintesc că își făcuse obiceiul să-și adune trupa în Ajun de Crăciun și noaptea târziu să treacă pe la casele celor dragi să colinde. Într-o asemenea noapte târzie, când tocmai ne-am pregătit să ne culcăm, am auzit la geam un cor de 'îngeri'. Erau copiii lui Mihalea. Nu am să uit niciodată noaptea aceea, mărturisea, în 1993, actrița Stela Popescu.

A fost, dincolo de compozitor și dirijor, un interpret talentat, prezentator de emisiuni pentru copii — TipTop, MiniTop — și a jucat, în roluri episodice, în filme precum Iancu Jianu, Mult mai de preț e iubirea.

Viața pentru Ioan Luchian Mihalea și-a încheiat cursul la 29 noiembrie 1993, când a fost asasinat cu bestialitate. Artistul avea doar 42 de ani.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel