Jens Stoltenberg (NATO): Circumstanţele în care NATO ar putea utiliza arme nucleare sunt „extrem de îndepărtate"

Foto Agerpres
Foto Agerpres

Șeful NATO, Jens Stoltenberg, a precizat care sunt cazurile în care NATO ar lua în considerare un atac nuclear împotriva Rusiei.

 

 

Întrebat dacă NATO ar lua în considerare un răspuns nuclear împotriva Rusiei, Stoltenberg a spus: „Scopul NATO este doar de descurajare a invaziei. Instanțele în care NATO ar putea folosi arme nucleare sunt extrem de îndepărtate. Retorica nucleară a Rusiei este periculoasă și ei știu că dacă vor folosi arme nucleare împotriva Ucrainei vor suferi consecințe severe. Un război nuclear nu poate fi câștigat și nu ar trebui purtat niciodată”

Referitor la exercițiul militar de rutină care va avea loc săptămâna viitoare, Jens Stoltenberg a declarat:

„Exercițiul este planificat de multă vreme, este un exercițiu anual. A fost planificat înainte de războiul din Ucraina, am fost foarte transparenți în această privință. Scopul acestuia este să ne asigurăm că capacitatea NATO de descurajare este sigură și eficientă. Acesta este menit să prevină un atac asupra unui aliat NATO și să păstreze pacea. Știm că forța de descurajare este cea mai importantă, cea mai puternică. Noi am demonstrat deja că forța NATO de descurajare este eficientă, lucru știut de decenii întregi.

Una este un atac asupra unui aliat NATO, care ar declanșa articolul 5, alta este vorba despre susținerea Ucrainei, în care NATO nu este parte a conflictului. Ucraina este un partener de mulți ani. Aliații NATO antrenează și pregătesc armata Ucrainei încă din 2014. Din februarie încoace, aliații au suplimentat acest sprijin, iar în ultimele luni și săptămâni am trimis acolo sisteme noi, mult mai avansate, în încercarea de a ajuta Ucraina să se apere de brutalitatea militarilor ruși.”

NATO în alertă: Este necesar imediat un scut antirachetă antiaerien pentru Ucraina

NATO va continua să sprijine Ucraina în autoapărare, dar și în acțiuni militare menite să-și recupereze teritoriul controlat acum de Rusia.

Pentru a preveni noi bombardamente precum cele de acum câteva zile în Kiev și în alte orașe, Alianța este pregătită să pună la dispoziție țării invadate un sistem de apărare antiaeriană. Acestea sunt angajamentele luate de miniștrii Apărării ai Alianței Atlantice la finalul primei zile de întâlniri de la sediul NATO de la Bruxelles, scrie Europa Today.

”Prioritatea va fi o mai mare apărare aeriană pentru Ucraina”, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, înainte de a se întâlni cu miniștrii Alianței. ”Rusia mobilizează zeci de mii de noi soldați”, a avertizat el, ”și încearcă să anexeze ilegal noi pământuri ucrainene”.

Mai mult, Stoltenberg a declarat: ”am asistat la atacurile fără discernământ asupra orașelor ucrainene și am auzit și amenințările nucleare voalate de la Moscova. Toate acestea fac din această escaladare să fie cea mai gravă din februarie în prezent”, a subliniat numărul unu NATO. Un cadru care, potrivit Alianței Atlantice, legitimează trimiterea de noi armamente la Kiev, începând cu scutul antiaerian.

Sarcina de a specifica ce anume vrea Guvernul lui Volodymyr Zelensky revine generalului Mark Milley, șeful Statului Major Comun al Statelor Unite.

”Ceea ce cere Ucraina și despre care credem că poate fi furnizat este un sistem aerian integrat de apărare antirachetă care nu controlează întreg spațiul aerian al Ucrainei, ci este conceput pentru a proteja țintele cheie”, a explicat generalul Mark Milley la sfârșitul sesiunii.

”Ne gândim la un sistem de altitudine scurt-mediu-înalt și joasă-medie-înaltă. O combinație a tuturor acestor lucruri poate împiedica accesul în spațiul aerian pentru aeronavele și rachetele ruseșt. ”Până acum, ucrainenii au fost foarte eficienți în respingerea superiorității aeriene ruse”, a menționat Milley.

Statele Unite prezice că ”Ucraina va continua să facă tot ce poate în timpul iernii pentru a-și revendica teritoriul”, a explicat secretarul american al Apărării, Lloyd J. Austin. ”Noi vom face tot ce putem pentru a ne asigura că ucrainenii au tot ce le trebuie pentru a fi eficienți”, a mai asigurat secretarul american.

”Luăm foarte în serios” amenințările lui Vladimir Putin cu privire la utilizarea armelor nucleare în Ucraina, chiar dacă ”nu ne așteptăm să vedem un asemenea comportament din partea unei mari puteri nucleare”, a adăugat ofițerul american al Apărării. Cu toate acestea, ”rămânem concentrați pe indicatorii de tot felul pe care Putin ar fi decis să meargă în altă direcție”, a conchis Austin.

Proiect lansat de Scholz: România și alte 13 state membre NATO vor achiziţiona în comun sisteme de apărare aeriană

Paisprezece state membre sau partenere ale NATO, printre care şi România, au semnat joi o scrisoare de intenţie pentru achiziţionarea comună de sisteme de apărare aeriană din categoria sistemelor Arrow 3 şi Patriot.

Paisprezece state membre sau partenere ale NATO, printre care şi România, au semnat joi o scrisoare de intenţie pentru achiziţionarea comună de sisteme de apărare aeriană din categoria sistemelor Arrow 3 şi Patriot, relatează Reuters.

Ceremonia de semnare a European Skyshield Initiative (ESSI) a avut loc la sediul Alianţei Nord-Atlantice de la Bruxelles.

Ţările participante sunt Belgia, Bulgaria, Cehia, Finlanda, Germania, Letonia, Lituania, Norvegia, Regatul Unit, România, Slovacia, Slovenia, Ţările de Jos şi Ungaria.

Potrivit DPA, cancelarul german Olaf Scholz a anunţat proiectul la finalul lunii august, când a evocat un plus de securitate pentru toată Europa. El a spus că un sistem european de apărare aeriană ar fi mai eficient decât cazul în care fiecare ţară şi-ar construi propriul sistem de apărare aeriană, unul scump şi de complexitate ridicată.

Scholz a adăugat cu acel prilej că Germania va investi masiv în apărarea aeriană în următorii ani, într-o manieră care le oferă statelor din apropiere posibilitatea de a participa de la început. El a menţionat în special Ţările de Jos, Polonia, Estonia, Letonia, Lituania, Republica Cehă, Slovacia şi ţările scandinave.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel