Inspecția Judiciară, interimat prin OUG: Forumul Judecătorilor solicită sesizarea CCR

CCR
CCR

Forumul Judecătorilor cere Avocatului Poporului sesizarea CCR privind OUG care reglementează asigurarea interimatului la IJ.

Forumul Judecătorilor solicită Avocatului Poporului sesizarea Curţii Constituţionale cu privire la ordonanţa de urgenţă adoptată de Guvern miercuri prin care reglementează modul în care se stabileşte conducerea interimară a Inspecţiei Judiciare.

Conform unui comunicat al Asociaţiei Forumul Judecătorilor, Avocatul Poporului are atribuţia expresă de a sesiza Curtea Constituţională cu privire la legi şi ordonanţe, iar aceasta nu este limitată la protecţia drepturilor omului, rolul său trebuind să fie extrem de activ în apărarea statului de drept, prin urmare şi a angajamentelor internaţionale luate în acest sens de Statul român.

Asociaţia arată că OUG 77/2018 încalcă dispoziţiile articolului 1 alineatul (3) şi (5), ale articolului 133 alineatul (1), articolul 134 alineatul (4), articolul 4 alineatul (2) şi articolul 16 alineatul (1) din Constituţia României.

În baza articolului 133 alineatul (1) din Constituţie, Consiliul Superior al Magistraturii este garantul independenţei justiţiei, motiv pentru care trebuie să acţioneze în acest sens, inclusiv în ceea ce priveşte actele normative referitoare la autoritatea judecătorească', notează sursa menţionată. Judecătorii mai precizează că, în condiţiile prevăzute de lege, avizul Consiliului este obligatoriu a fi cerut, nu şi de a fi urmat, dar în cazul în care nu este cerut sau nu este aşteptată comunicarea sa într-un termen rezonabil sunt încălcate prevederile articolului 1 alineatul (5) şi ale articolului 1 alineatul (3) din Constituţie, potrivit cărora respectarea legilor este obligatorie, chiar şi de Guvern.

Ordonanţă de urgenţă, stabilirea conducerii interimare a Inspecţiei Judiciare

Guvernul a aprobat, în şedinţa de miercuri, o ordonanţă de urgenţă care reglementează modul în care se stabileşte conducerea interimară a Inspecţiei Judiciare. Această OUG, iniţiată de Ministerul Justiţiei, completează articolul 67 din Legea 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii (CSM).

'În situaţia vacantării funcţiei de inspector-şef sau, după caz, de inspector-şef adjunct al Inspecţiei Judiciare, ca urmare a expirării mandatului, interimatul funcţiei se asigură de inspectorul-şef sau, după caz, de inspectorul-şef adjunct ale căror mandate au expirat, până la data ocupării acestor funcţii în condiţiile legii. În caz de încetare a mandatului de inspector-şef ca urmare a altor situaţii decât expirarea mandatului, interimatul funcţiei se asigură de către inspectorul-şef adjunct până la data ocupării acestei funcţii în condiţiile legii, iar în caz de încetare a mandatului de inspector-şef adjunct, ca urmare a altor situaţii decât expirarea mandatului, interimatul funcţiei se asigură de către un inspector judiciar numit de inspectorul-şef până la data ocupării acestei funcţii în condiţiile legii', se arată în proiectul de OUG, care a fost publicat pe site-ul Secretariatului General al Guvernului.

Unul dintre motivele invocate în susţinerea necesităţii adoptării OUG este acela că la 1 septembrie a expirat mandatul actualei conduceri a Inspecţiei Judiciare, iar în prezent nu există o reglementare legală care să specifice modul în care se asigură interimatul.

Vezi și: Avocatul Poporului, precizare cheie în scandalul momentului



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel