INS: Economia a crescut cu 1,3% în trimestrul 3. Creștere cu 4,0% față de aceeași perioadă a anului trecut

Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash

Institutul Național de Statistică precizează că economia țării a crescut în trimestrul 3 cu 1,3%.

Conformi Institutului Național de Statistică, Produsul Intern Brut în trimestrul III 2022 a fost, în termeni reali, mai mare cu 1,3% comparativ cu trimestrul II 2022. În perioada 1.I-30.IX 2022, Produsul intern brut a crescut, comparativ cu perioada 1.I-30.IX 2021, cu 5,0% pe seria brută şi cu 4,3% pe seria ajustată sezonier.

Seria ajustată sezonier a Produsului Intern Brut trimestrial a fost recalculată ca urmare a includerii estimărilor pentru trimestrul III 2022, fiind înregistrate diferenţe faţă de varianta publicată în Comunicatul de presă nr. 257 din 12 octombrie 2022.

CITEȘTE ȘI     -    Ce spune Isărescu despre românii care economisesc în dolari

Serie brută

Produsul Intern Brut în trimestrul III 2022 comparativ cu trimestrul III din anul 2021 a înregistrat o creştere cu 4,0%. În perioada 1.I-30.IX 2022, faţă de aceeaşi perioadă din anul 2021, Produsul Intern Brut a crescut cu 5,0%.

CITEȘTE ȘI     -    Isărescu, despre ratele dublate: Nimeni nu a luat, în România, credit cu pistolul la tâmplă

Revizuiri

Ca urmare a revizuirii seriei brute prin includerea estimării Produsului Intern Brut pentru trimestrul III 2022 în seria trimestrială,seria ajustată sezonier a fost recalculată, fiind înregistrate modificări ale indicilor de volum comparativ cu a doua variantă provizorie a Produsului intern brut pentru trimestrul III 2022, publicată în comunicatul de presă nr. 257 din 12 octombrie 2022. Astfel:

− rezultatele trimestrului I 2022, comparativ cu trimestrul IV 2021, au fost revizuite de la 106,4% la 104,4%;

− rezultatele trimestrului II 2022, comparativ cu trimestrul I 2022, au fost revizuite de la 105,0% la 103,9%.

CITEȘTE ȘI     -     Scenarii privind inflația. Isărescu: Proiecțiile ne spun că plafonarea se extinde dincolo de 31 august 2023

Introducerea monedei digitale. Isărescu: Banii fizici oricum au cam dispărut. Sunt multe Bau Bau-ri, dar trebuie avută atenție să nu se atingă viața privată a oamenilor

Într-o conferință de presă, Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, a vorbit despre dispariția banilor fizici:

„Am auzit că dispar banii fizici. Au cam dispărut, dacă plătiți cu cardul. Când Banca Suediei, cea mai veche bancă centrală, a sărbătorit 300 de ani, spuneau înainte că Suedia va deveni prima țară cashless society (n.r. societate fără numerar). Ajung acolo și întreb cum e cu cashless society. Îmi zice: Nu mai e! Au lăsat-o mai moale. Mi-au zis că au vreo 2 milioane de pensionari care nu vor, care vor să plătească în continuare cu numerar.

Ăstea sunt Bau Bau-ri, iar madame Lagarde a spus foarte clar că dacă se introduce un digital euro, el va merge în paralel cu bancnota, argumentând acest fapt că o bună parte din populație preferă plățile în bancnote.

În plus, introducerea monedei digitale se face cu mare atenție, să nu cumva să atingă viața privată a oamenilor, să nu fie acolo un computer care să știe ce ai cheltuit, cum ai cheltuit, când ai cheltuit“, a spus guvernatorul BNR (citește AICI).

CITEȘTE ȘI     -    Isărescu, anunț despre ROBOR: Să dăm timp celor cu credite în lei

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel