Înmormântări cu noi reguli. Amenzi pentru cine nu le respectă

În România nici înmormântările nu vor mai fi cum au fost. Îmbălsămarea devine obligatorie dacă familia alege să țină sicriul deschis ori dacă mortul e transportat la o distanță mai mare de 30 de kilometri. Fotografierea cadavrului va fi interzisă, cu excepția procedurilor judiciare, iar prestatorii de servicii funerare trebuie să îndeplinească o serie de condiții, potrivir realitatea.net.

Guvernul a elaborat un proiect de Hotărâre prin care impune noi reguli pentru înmormântări, care să fie adaptate normelor din Uniunea Europeană. Noul proiect prevede, printre altele, că nu ai voie sa fotografiezi mortul, îmbălsămarea devine obligatorie, dacă mortul e expus (chiar și în capelă) și dacă e transportat la o distanță mai mare de 30 de km.

Potrivit aceluiași proiect, prestatorul de servicii funerare trebuie să aibă aviz de la consiliul local și să întrunească mai multe condiții: să nu aibă datorii restante la bugete (local, de stat, asigurari), sa aibă minimum 3 angajați pentru a căra sicriele. Sicriele trebuie să aibă certificate de conformitate (rezistență la șocuri mecanice, să fie etanș, etc...).

Cine nu respectă noile reglementări riscă amenzi cuprinse între 500 si 20.000 lei.

[citeste si]

În prezent, ritualul înmormântărilor este reglementat prin Legea 102/2014, una dintre cerințe referindu-se la faptul că familia are obligaţia să depună persoana decedată la casa mortuară după numai o oră de la momentul decesului. Asta dacă în parohia respectivă există așa ceva. 

De asemenea, românii pot avea parte de o înmormântare civilă sau laică, iar oamenii au posibilitatea de a alege, în timpul vieții, modul în care vor fi înhumați, având și opținea de a fi incinerați sau nu.

"Înmormântarea poate fi religioasă sau laică, precedată sau nu de incinerare. Locul şi modalitatea înmormântării vor fi conforme voinţei exprimate în timpul vieţii de persoana decedată, fără nici o modificare a ultimei voinţe a acesteia", se arată în art.16 al Legii, privind cimitirele, crematoriile umane si serviciile funerare din România.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel