Inițiativele PNL și USR de abrogare a recursului compensatoriu, dezbătute în Comisia juridică a Camerei Deputaților / VIDEO LIVE

Inițiativele PNL și USR de abrogare a recursului compensatoriu sunt dezbătute în Comisia juridică a Camerei Deputaților.

Premierul Ludovic Orban a afirmat, luni, că abrogarea Legii recursului compensatoriu va avea efecte doar pentru viitor. Șeful Executivului a precizat că mpsura nu înseamnă că imediat după abrogare nimeni nu va mai beneficia de prevederile acestei legi.

Proiectul, inițiat de 10 deputați PNL în februarie, prevede abrogarea legii recursului compensatoriu. Proiectul a fost respins de Senat, prim for legislativ sesizat, pe 11 iunie.

Deputații vor dezbate în plen acest proiect sub rezerva primirii raportului de la comisia juridică. Camera Deputaților este for decizional în acest caz.

Vă prezentăm mai jos discutiile care au loc în comisie.

Stelian Ion: A avut efecte dintre cele mai nocive. Solicit un vot favorabil pentru abrogare.

Ioan Cupşa: Munca reprezintă un mijloc pentru reeducare în penitenciar. Le-aţi permis celor care muncesc să-şi cumpere zile de pedeapsă considerate executate, aşa ceva nu s-a mai întâmplat. S-a eliberat unul la Bihor care acum 10 ani şi-a omorât concubina. Acum a mai omorât pe cineva. Susţin iniţiativa. Este o iniţiativă a PNL susţinută şi de USR, este un lucru bun. 

Alfred Simonis ( PSD). Proiectul a fost introdus pe ordinea de zi a plenului de mâine la propunerea PSD. Suntem astăzi aici prezenți și susținem abrogarea recursului compensatoriu. Vom vota pentru abrogare

Suntem cu toții conștienți de efectele nocive ale acestei legi. Recursul compensatoriu trebuie abrogat de urgență. Chiar dacă va trebui să plătim despăgubiri, preferăm să plătim acei bani decât să mai moară oameni.

Ion Stelian: Au fost proiecte bine scrise. Vă propun să ne uităm pe texte şi să le analizăm.

Conform regulamentului, suntem obligaţi să dăm un singur raport.

Observatii

La numărul curent 1 trebuie eliminată partea care se referă la codul penal.

A fost adoptată în unanimitate propunerea de abrogare a recursului compensatoriu

Cătălin Predoiu: Dorim să eliminăm orice situaţie, astfel încât să nu apară inechităţi. În momentul în care intră în vigoare această lege, practic nu mai sunt în vigoare vechile reglementări.

Se supune la vot amendamentul.

Amendamentul PNL – USR care prevede că vor beneficia de efectele recursului compensatoriu toate persoanele condamnate începând cu 24 iulie 2012 și până la intrarea în vigoare a abrogării măsurii a fost votat cu 12 voturi şi 8 abţineri. 

Cătălin Predoiu: Am avut discuţii cu domnul prim ministru. Urmează să se facă proiectul de buget pe 2020, nu s-a ajuns la cifre pentru că am cerut o situaţie exactă a acestor spaţii care au nevoie de remediere.

Întrebat de jurnalişti dacă a avut discuţii în contradisctoriu cu premierul, după declaraţia legată de recurs de săptămâna trecută, Cătăin Predoiu a spus: "Nu şi nu era niciun motiv de discuţie în contradictoriu pentru simplul fapt că nu am susţinut lucruri diferite. Întotdeauna şi eu şi premierul am spus că vom aplica acest program de guvernare. Nu ştiu de ce s-a speculat pe această chestiune. Poate din cauza faptului că eu mi-am exprimat reticenţa mea faţă de o ordonanţă de urgenţă, întotdeauna am spus că prefer o lege adoptată în Parlament. Susţin abrogarea recursului compensatoriu printr-o lege. Asta am spus acum trei zile, asta spun şi astăzi. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel