Înfrângerea-dezastru de la Palmyra, șoc pentru umanitate

Luptătorii organizației teroriste Statul Islamic au anihilat ultimele rezistențe ale armatei siriene din Palmyra. În acest moment, ISIS controlează 95.000 de kilometric patrați, adică jumătate din teritoriul sirian. Înfrângerea pune în pericol statul sirian, dar și comori istorice ale umanității. 

Trupele loiale regimului Assad s-au retras din zonă, astfel că nu există forțe care să poată opri distrugerea vestigiilor istorice din Palmyra, inclusiv Templul lui Bel, o adevărată bijuterie arhitectonică a umanității.

ISIS  consideră că statuile sunt forme de idolatrie și dinamitează templele sau alte vestigii istorice din regiunile pe care le controlează. Cele mai grave distrugeri au fost înregistrate la Ninive, în Irak, după ce ISIS a ocupat zona în care se aflau ruinele civilizației asiriene.

Teroriștii ISIS nu au început dinamitarea templelor, pentru că mai duc lupte cu triburile locale. Cel puțin 800 de oameni au fost masacrați într-un sat din apropierea orașului Palmyra, în operațiunile de curățire a forțelor de opoziție.

Înfrângerea anunță dispariția lui Bashar al-Assad

Orașul a căzut după un asediu de o săptămână, iar  forțele loiale lui Bashar al-Assad s-au retras spre Homs și Damasc. Între timp, armata lui Assad încearcă să păstreze controlul asupra liniilor de aprovizionare din estul țării, care sunt atacate permanent de militanții islamiști.  

Mai important decât orașul, în sine, sunt zonele din vecinătate, Arak și  al-Hail, de unde se extrage gaz metan pentru termocentralele siriene. Vestul Siriei ar putea rămâne fără electricitate, după pierderea controlului asupra Palmyrei. Înfrângerea va slăbi coeziunea trupelor lui Assad, grăbind colapsul acestui regim, sunt de părere observatori militari, citați de The Guardian.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel