Independenţa justiţiei. Augustin Lazăr, vedere din Maroc

Augustin Lazăr
Augustin Lazăr

Augustin Lazăr, procurorul general al României, a participat, în perioada 2-4 aprilie, la o conferinţă internaţională în Marrakech, Maroc, care a avut ca temă 'Independenţa puterii judiciare, între garantarea drepturilor justiţiabililor şi respectarea regulilor de funcţionare a justiţiei'.

Potrivit unui comunicat al Parchetului General, principalele teme abordate în cadrul conferinţei au fost: evoluţia independenţei justiţiei într-o lume în schimbare; aşteptările societăţii de la o justiţie independentă; eticizarea sistemului judiciar între abordarea legală şi abordarea deontologică; 'guvernarea' administraţiei judiciare şi promovarea eficientizării; facilitarea accesului la lege şi justiţie şi dreptul de acces la informaţii.

În cadrul panelului cu tema 'Independenţa procurorului', Augustin Lazăr a susţinut o alocuţiune intitulată 'Independenţa procurorului şi statul de drept', în cuprinsul căreia a prezentat un scurt istoric al Ministerului Public din România, precum şi principalele aspecte care ţin de independenţa procurorului din ţara noastră, componentă statuată pentru prima dată în Legea de organizare judiciară din anul 1938, prin care procurorii Înaltei Curţi de Casaţie au devenit inamovibili în condiţii similare judecătorilor.

Pe această tradiţie, Constituţia României din anul 2003, republicată, în Capitolul 6, Titlul al III - lea, reglementează statutul procurorilor, consacrând faptul că aceştia fac parte din autoritatea judecătorească, iar nu din cea executivă. Pornind de la aceste considerente, Augustin Lazăr a arătat că independenţa specifică autorităţii judecătoreşti - în care sunt incluşi şi magistraţii procurori - se apără cu profesionalism, demnitate, fermitate, utilizând instrumentele juridice puse la dispoziţie de lege. Totodată, Lazăr a avut o întâlnire de lucru cu M'Hammed Abdenabaoui, preşedinte al Ministerului Public şi procuror general al Marocului, în cadrul căreia s-a discutat despre independenţa justiţiei, au fost abordate aspecte privind cooperarea judiciară internaţională şi au fost analizate oportunităţile de dezvoltare a cooperării dintre procurorii din cele două ţări.

Întrevederi de lucru

De asemenea, Augustin Lazăr a mai avut întrevederi de lucru cu Xeni Dimitriou, procurorul general al Greciei, Joana Marques Vidal, procurorul general al Portugaliei, Gianluca Esposito, secretarul executiv al GRECO, Victoria Palau, team leader Euromed Justice, Stephen L. Dreyfuss, fost preşedinte al Asociaţiei Internaţionale a Avocaţilor, Patrick Vandenbruwaene, preşedintele Colegiului procurorilor generali din Belgia, precum şi cu alte personalităţi marcante din mediul juridic internaţional.

În contextul conferinţei, Augustin Lazăr a participat, la invitaţia procurorului general al Marocului, la o cină de lucru la care au fost prezenţi procurori generali francofoni. Conferinţa îşi propune crearea unei platforme de studiu al unui ansamblu de probleme juridice de actualitate, realizarea unei compilaţii de idei, a unui schimb de puncte de vedere, precum şi împărtăşirea expertizei profesionale a participanţilor, arată sursa citată. La eveniment au prezentat expuneri şi au încheiat acorduri de cooperare judiciară internaţională peste 20 de miniştri ai justiţiei şi procurori generali din Uniunea Europeană, America, Asia, Africa.

[citeste si]

Au mai luat cuvântul experţi UE, GRECO şi Euromed, preşedinţi ai unor înalte curţi de casaţie şi justiţie, profesori de la prestigioase universităţi de drept. Din delegaţia Ministerului Public a mai făcut parte Nicoleta Ştefanov, procuror de la Serviciul de cooperare judiciară internaţională, relaţii internaţionale şi programe din cadrul PÎCCJ.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel