Independență Catalonia. Puigdemont legitim pentru Parlamentul catalan

Președintele parlamentului Cataloniei în consideră pe fugarul Carles Puigdemont, aflat în Germania în aşteptarea eventualei sale extrădări, „preşedinte legitim” al provinciei separatiste.

„Este normal ca el [Carles Puigdemont - n.r.] să intenţioneze să se prezinte la preşedinţia executivului catalan”, apreciază preşedintele parlamentului Cataloniei, Roger Torrent. Acesta din urmă s-a aflat miercuri la Geneva (Elveția), unde s-a întâlnit cu reprezentanţi ai ONU, transmite AFP, citat de Agerpres.

Acuzat de deturnare de fonduri

Arestat de poliţia germană la cererea Madridului, Puigdemont a fost eliberat pe 6 aprilie după renunţarea de către justiţia germană la acuzaţia de rebeliune, dar el încă poate face obiectul extrădării către Spania. El este acuzat de deturnare de fonduri publice, în legătură cu organizarea, la 1 octombrie anul trecut, a referendumului privind autodeterminarea Cataloniei.

Catalonia, fără guvern din octombrie

Puigdemont a primit permisiunea de a se instala la Berlin pentru perioada examinării cererii de extrădare formulate de Spania. Catalonia, plasată sub tutela guvernului central spaniol la finalul lunii octombrie, nu are de atunci un guvern autonom.

Candidați hăituiți de justiție

Roger Torrent a acuzat statul spaniol că împiedică parlamentul catalan - unde politicienii pro-independenţă au obţinut majoritatea în urma alegerilor regionale din 21 decembrie - să aleagă un nou preşedinte al executivului catalan în contextul în care cei trei candidaţi care s-au prezentat până în prezent au fost descalificaţi de justiţie, plasaţi în detenţie ori s-au stabilit în străinătate.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel