Incendii devastatoare în Grecia. Premierul avertizează cetățenii - VIDEO

Premierul grec, Kyriakos Mitsotakis, îşi avertizează conaţionalii că urmează ”zile grele”.

Guvernul grec a avertizat joi că ţara trebuie să se pregătească pentru zile grele care vor urma, având în vedere că ţara se confruntă cu numeroase focare de incendii, relatează dpa, scrie Agerpres. 

"Ne confruntăm cu zeci de incendii forestiere. Trei dintre ele - în Atena, Peloponez şi Eubeea - sunt de o intensitate şi o amploare enorme", a declarat premierul grec Kyriakos Mitsotakis în timpul unui discurs la televiziunea de stat joi seara.

Vânturi puternice la final de săptămână 

El a avertizat că vineri vor fi vânturi puternice dinspre vest, un fenomen fără precedent, deoarece ultimele zile de căldură şi secetă au transformat ţara într-un butoi cu pulbere.

Din cauza situaţiei periculoase, grecilor li se interzice accesul în păduri până cel puţin luni. De asemenea, sunt interzise activităţile în cursul cărora s-ar putea produce scântei sau flăcări.

Prioritatea noastră este să protejăm vieţile oamenilor, a declarat Mitsotakis, îndemnând cetăţenii să rămână calmi, să rămână uniţi şi să urmeze instrucţiunile autorităţilor, pompierilor şi poliţiei.

Localități evacuate din calea flăcărilor

Pompierii greci s-au luptat toată noaptea de joi spre vineri cu un violent incendiu la 30 de kilometri nord de capitala Atena, informează AFP, mai scrie Agerpres. 

Câteva persoane au fost rănite, cinci localităţi evacuate şi mai multe case au ars, potrivit autorităţilor. Capitala Greciei s-a trezit din nou într-un miros înţepător de fum de la incendiu, care a reizbucnit după-amiază la poalele muntelui Parnas, după ce distrusese peste 1.200 de hectare de marţi.

Potrivit viceministrului protecţiei civile, Nikos Hardalias, 57 din cele 99 de incendii recenzate joi erau încă active seara, în special cele de pe insula Evia şi din Peloponez, în vestul şi estul ţării, unde situaţia a rămas îngrijorătoare vineri dimineaţă.

Flăcări întețite de vânt



În satul Afidnes, la 30 de kilometri nord de Atena, flăcările înteţite de vânt erau cele mai virulente, a constatat în timpul nopţii un fotograf AFP. Un pompier şi cinci rezidenţi au suferit arsuri minore şi au fost spitalizaţi joi seară, potrivit agenţiei de presă ANA.

Autostrada care leagă Atena de nordul ţării şi drumul naţional pe aceeaşi rută au fost închise ca măsură de precauţie. Cel puţin 450 de pompieri greci au intervenit pentru stingerea incendiului, ajutaţi de resurse aeriene şi terestre. Aproximativ 82 de pompieri francezi - militari şi civili - au sosit joi seară de la Marsilia şi urmează să intervină vineri, a indicat un oficial francez.

Ajutoare trimise în Grecia



Protecţia civilă greacă a anunţat că aşteaptă două avioane din Franţa şi trei elicoptere din Elveţia, pe lângă întăririle din Cipru şi Suedia. La rândul său, Israelul va trimite cât mai curând posibil într-un avion civil 15 pompieri şi o importantă încărcătură de ignifugi, au declarat autorităţile israeliene.

Şi România a anunţat că trimite în Grecia un modul terestru de asistenţă pentru stingerea incendiilor de pădure, având în componenţă, printre altele, 112 pompieri, 23 de autospeciale, un centru de comandă şi patru containere multirisc cu echipamente.

Din cauza pericolului extrem, autorităţile elene au interzis orice deplasare sau sejur în păduri, parcuri naţionale şi zone Natura din Grecia până luni, 9 august, potrivit protecţiei civile.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel