Încălzire globală. Lovitură pentru schiori: Zăpadă mai puțină în Alpi

Pasionații de schi din toată lumea primesc o veste neplăcută, în condițiile schimbărilor climei pe Terra. Zăpada a început să dispară din Elveţia, inclusiv din Alpi.

Zăpada a început să dispară din Elveţia, ţară identificată tradiţional cu câmpurile înverzite şi dealurile acoperite de zăpadă, care au atras generaţii de schiori şi de excursionişti, se arată într-un studiu realizat de cercetători de la Universitatea din Geneva, relatează agenţiile France Presse şi EFE.

Rezultatele studiului arată că zonele unde ninge puţin sau aproape deloc reprezintă 44 % din teritoriul ţării în perioada 2005-2007, comparativ cu 36 % în deceniul 1995 şi 2005. Această diferenţă implică o creştere cu 5.200 kilometri pătraţi a suprafeţei unde se poate afirma cu certitudine că zăpada este o raritate, potrivit acestei investigaţii realizate în colaborare cu Programul Naţiunilor Unite pentru Mediu (UNEP). Preocupă nu doar faptul că zăpada este în proces de dispariţie la altitudine joasă, ci şi că este tot mai puţină la altitudini mari precum în munţii Alpi sau în masivul Jura.

34 de ani de studiu prin fotografie

Zonele aşa-numite 'veşnic ninse', unde probabilitatea căderii de ninsori este de între 80 şi 100 %, acoperea 27 % din teritoriul Elveţiei în perioada 1995-2005, în prezent acoperă doar 23 %, reprezentând o pierdere de 2.100 kilometri pătraţi. Rezultatele obţinute se bazează pe o analiză preliminară a 22 de ani de date culese de sateliţii care acoperă întregul teritoriu al Elveţiei.

'Am înmagazinat echivalentul a 6.500 de imagini care acoperă 34 de ani, fapt datorat unei politici a datelor deschise', a declarat Gregory Giuliani, expert în mediul înconjurător şi participant la studiu. Într-un comunicat, Universitatea din Geneva informează că datele pot fi accesate liber pe site-ul swissdatacube.org, care dispune de un vizualizator (viewer) care face posibilă compararea datelor din zonele specifice ale Elveţiei în diferite epoci.

'Ţinând cont de sensibilitatea zăpezii la schimbările climatice, este clar că există o legătură cu încălzirea globală', a declarat AFP, Gregory Giuliani. Elveţia este foarte preocupată de fenomenul încălzirii globale, notează expertul. Efectele încălzirii planetare sunt deja perceptibile în această ţară: topirea gheţarilor, recrudescenţă a perioadelor de secetă şi episoade mai frecvente de caniculă.

Vezi și: Marea Unire, consfinţită în Elveţia. Regina Maria, rol determinant - video

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play
DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel