Înaltul Comisar al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi, întrevederi cu Iohannis şi Custodele Coroanei

Felippo Grandi
Felippo Grandi

Înaltul Comisar al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi, Filippo Grandi, se va afla joi la Bucureşti, unde va avea întrevederi cu preşedintele Klaus Iohannis, Custodele Coroanei, Majestatea Sa Margareta, şi secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne Raed Arafat, şef al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă. 

Vizita în România a Înaltului Comisar al Naţiunilor Unite are loc la o zi după ce a fost publicat cel mai recent Raport ONU privind situaţia refugiaţilor. Prima întrevedere o va avea la ora 10,30, la Palatul Elisabeta, unde va fi primit de Custodele Coroanei.

Potrivit unui comunicat al Casei Regale, la întâlnirea la care va lua parte şi principele Radu va fi prezent şi secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne Raed Arafat. La ora 12,00, Înaltul Comisar pentru Refugiaţi va avea o întrevedere la Palatul Cotroceni cu preşedintele Klaus Iohannis. Conform celui mai recent raport al Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiaţi, publicat miercuri pe site-ul său, numărul de refugiaţi care au fugit din Ucraina în ţări vecine în faţa invaziei ruse a crescut şi mai mult, ajungând la aproape 836.000 de persoane la 1 martie.

Aceasta este o creştere cu aproape 160.000 de persoane în raport cu cifra de 677.000 avansată marţi de Înaltul Comisar pentru refugiaţi, Filippo Grandi, în timpul unui apel de urgenţă pentru finanţarea ajutorului umanitar destinat Ucrainei şi persoanelor care au fugit din calea luptelor.

Mai exact, UNHCR a înregistrat 835.928 de persoane, dintre care 453.982 s-au refugiat în Polonia. De la începutul ostilităţilor şi exodului de refugiaţi care a urmat, Polonia este principala ţară de primire a acestora. ONU estimează la 4 milioane numărul de persoane care ar putea dori să îşi părăsească ţara pentru a scăpa de război.

Vezi și: Câte avioane MiG-21 LanceR mai are România

'Asistăm la ceea ar putea deveni cea mai gravă criză de refugiaţi din Europa a acestui secol', a declarat Filippo Grandi, marţi, la Geneva. ONU şi organizaţiile sale partenere au lansat marţi un apel de urgenţă pentru a strânge 1,7 miliarde de dolari, dintre care 1,1 miliarde pentru a veni în ajutor ucrainenilor care nu au fugit din Ucraina şi puţin peste 550 de milioane de dolari pentru refugiaţi. În ceea ce priveşte situaţia din România, premierul Nicolae Ciucă a anunţat că, până miercuri dimineaţă, pe teritoriul românesc au intrat 118.461 de refugiaţi ucraineni, 46.435 dintre aceştia decizând să rămână în ţara noastră, iar dintre ei aproximativ 18.000 sunt copii.

'Până la ora 8,00, în această dimineaţă, pe teritoriul României au intrat 118.461 de refugiaţi ucraineni. Dintre aceştia, 70.026 au părăsit teritoriul României. Au rămas în ţară 46.435, ceea ce reprezintă aproximativ 39% din numărul total al cetăţenilor ucraineni care au intrat în România. De asemenea, cred că este important de precizat că 1.070 de cetăţeni ucraineni au solicitat azil, iar dintre aceştia 476 au rămas în centrele de azil din ţara noastră', a declarat Ciucă, informează Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel