Imunitatea președintelui, de neatins. Ce spune procurorul care ține cu dinții de ea

Cazul Gabrielei Vrânceanu Firea a redeschis un subiect care mocnea: imunitatea președintelui. Amenințarea la adresa senatoarei PSD și a soțului ei nu poate fi anchetată, deși inițial a fost declanșată urmărirea penală. Motivul: președintele Traian Băsescu poate fi anchetat doar pentru înaltă trădare, nu și pentru... libertatea de exprimare. Jurnaliștii Radu Tudor și Adi Ursu au comentat acest subiect. 

Procurorul şef ICCJ, Camelia Sutiman, scrie, în răspunsul dat Gabrielei Firea, prin care a fost respinsă contestația la ordonanța prin care s-a dispus suspendarea urmăririi penale a președintelui pentru amenințare și șantaj că: "Imunitatea a fost definită ca formă de protecție a Președintelui României împotriva oricărei presiuni, abuzuri și procese șicanatorii îndreptate împotriva sa în exercitarea mandatului, având drept scop garantarea libertății de exprimare și protejarea împotriva urmăririlor judiciare abuzive". 

Camelia Sutiman adaugă că această imunitate îl scutește pe președinte de răspundere juridică și ridicarea imunității pentru președinte poate fi făcută doar de Parlament, prin suspendare și punere sub acuzare, precizând că în timpul mandatului președintele poate răspunde doar pentru fapte de înaltă trădare. Procurorul mai notează că președintele nu răspunde juridic pentru "opiniile politice exprimate". 

Procurorul explică că președintele are și o imunitate procedurală, care se referă la faptul că președintele răspunde, după încetarea mandatului, pentru faptele săvârșite în timpul mandatului care nu au avut legătură cu atribuțiile de președinte al României. 

VEZI și: Ce a spus Schulz despre disputa Firea-Băsescu

Jurnaliștii Radu Tudor și Adrian Ursu au comentat acest subiect la Antena 3, în emisiunea Danei Grecu. 

"Avem din păcate o Constituţie extrem de ambiguă şi văd că atunci când Direcţia Naţională Anticorupţie cere urmărire penală, reţinere, arestare pentru parlamentari, lucrul acesta nu este valabil şi pentru preşedinte, deşi Constituţia României şi articolele care se invocă de fiecare dată pun un oarecare semn de egalitatea între imunitatea preşedintelui şi cea a parlamentarilor", a spus Radu Tudor. 

Adrian Ursu a comentat: "doamna Sutiman este izvor de drept, pentru că dânsa face nişte consideraţii superioare calităţii pe care o are", adăugând că "dânsa nu cred că este chemată să interpreteze articole de Constituţie. Dânsa este doar procuror şi ar trebui să se supună fişei postului. Eu m-aş bucura să se stabiliească astăzi că Băsescu Traian are şi a avut imunitate". 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel