Îmbrânceli în Parlamentul Republicii Moldova, la prezentarea proiectului privind înlocuirea „limbii moldovenești“ cu limba română / video

Sursă foto: Captură YouTube Parlamentul Republicii Moldova
Sursă foto: Captură YouTube Parlamentul Republicii Moldova

Deputații socialiști și comuniști din Parlamentul Republicii Moldova au iscat un incident la prezentarea proiectului de lege privind înlocuirea sintagmei „limba moldovenească“ cu „limba română“.

Un incident a izbucnit joi, 2 martie 2023, în Parlamentul Republicii Moldova, unde deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) au sărit în apărarea așa-numitei „limbi moldovenești“.

La prezentarea proiectului de lege privind înlocuirea sintagmei ”limba moldovenească” cu ”limba română“, în fața tribunei oficiale au ieșit mai mulți deputați ai BCS cu pancarte pe care erau scrise slogane precum „Moldova, moldoveni, moldovenesc“ sau „Nu vă bateți joc de Constituție“.

La scurt timp, deputații Partidului Acțiune și Solidaritate au smuls pancartele socialiștilor, după care a început o altercație. Au urmat mai multe îmbrânceli, timp în care deputații socialiști și comuniști au început să scandeze „Moldova“ și „Anticipate“.

De exemplu, Bogdan Țîrdea, deputat socialist, a îmbrâncit-o pe colega sa din fracțiunea PAS, Maria Pancu, după ce aceasta i-a luat pancarta.

Între timp, de la tribuna oficială, deputatul PAS Veronica Roșca spunea:

„Limba de stat a Republicii Moldova nu are și nu va avea niciodată ideologie oficială. Limba oficială a Republicii Moldova este limba română. Limba română e cea care trebuie să ne unească, limba română niciodată nu trebuie să ne dezbine“, a spus ea.

În plus, Igor Grosu, președintele Parlamentului de la Chișinău, le-a atras atenția socialiștilor că unii dintre ei au cetățenie română.

„Asta-i durerea voastră, anticipate. Nu le vedeți până în 2025. Luați-vă pofta! Voi, cei care strigați aici. Cei care aveți cetățenie română, fiți amabili și renunțați la ea, vă rog. Așa, ca să fie totul corect“ a declarat Grosu.

CITEȘTE ȘI      -      Ciolacu: Revenirea limbii române la statutul de limbă oficială în Republica Moldova, o normalitate istorică și trebuie să se întâmple cât mai repede

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel