Hunedoara: Protest pentru stoparea mirosurilor pestilenţiale provenite de la fermele de porci de lângă Orăştie

Mai multe asociaţii neguvernamentale (ONG) şi persoane fizice din Orăştie au anunţat că vor organiza, săptămâna viitoare, o acţiune de protest în faţa sediului Prefecturii Hunedoara din Deva, pentru a-şi arăta nemulţumirea faţă de mirosurile urâte care ajung în localitatea lor de la două ferme de porcine situate în apropierea localităţii, demersul fiind susţinut şi de primarul municipiului, Ovidiu Bălan.

Potrivit acestuia, mirosul provine de la dejecţiile de animale ce sunt împrăştiate pe terenurile din zonă, în anumite zile aerul devenind irespirabil.

"Instituţional, am făcut tot ceea ce depindea de mine şi de instituţia pe care o conduc pentru stoparea mirosului insuportabil rezultat în urma împrăştierii dejecţiilor de animale de la cele două ferme de porcine din Orăştie şi Turdaş. Din această cauză, la solicitarea ONG-urilor şi a sute de orăştieni nemulţumiţi, am hotărât să organizăm un protest în faţa Prefecturii Judeţului Hunedoara şi a Gărzii de Mediu Hunedoara, prin care dorim să tragem un semnal de alarmă instituţiilor competente vis-a-vis de problema mirosului insuportabil produs de împrăştierea dejecţiilor animale de la fermele mai sus amintite, care persistă în întreaga zonă a Orăştiei de mai mulţi ani", a notat pe pagina sa de socializare primarul municipiului Orăştie, Ovidiu Bălan.

El a declarat marţi, pentru AGERPRES, că protestul iniţiat de societatea civilă din Orăştie are ca scop principal sensibilizarea instituţiilor statului competente să ia măsuri în asemenea situaţii, primarul precizând că administraţia locală nu are nimic împotriva fermelor de porcine, dacă funcţionarea acestora respectă normele de mediu. 

"Vrem să se respecte normele de mediu. Nu dorim să se închidă fermele, ci doar să se respecte legea. Protestul este organizat de mai multe ONG-uri şi persoane fizice. Susţin acest protest ca persoană fizică, deoarece este un protest civic, determinat de perpetuarea unei situaţii care durează de mai mult timp", a spus primarul din Orăştie.

În paralel cu pregătirile de organizare a mitingului de la Deva, în Orăştie se vor deschide miercuri două corturi în care cetăţenii afectaţi de mirosurile provenite de la fermele de porci pot semna un protest ce va fi depus la sediul Prefecturii Hunedoara cu ocazia mitingului. 

La aceleaşi corturi se pot face şi înscrieri pentru participarea la mişcarea de protest care va avea loc, cel mai probabil, săptămâna viitoare în faţa Prefecturii Hunedoara, după obţinerea avizului legal de la Primăria Deva. 

"Cu această ocazie, lansăm şi pagina de facebook 'Orăştie-oraş curat', ca platformă on-line de comunicare. Orice orăştian sau locuitor din zonă care doreşte stoparea acestor mirosuri insuportabile este aşteptat la cele două corturi amplasate în Orăştie pentru a semna şi a se informa cu privire la acţiunile viitoare pe care dorim să le organizăm. Numai uniţi, cu toţii, putem învinge!", susţine edilul local. 

Un protest îndreptat împotriva felului în care sunt gestionate dejecţiile de fermele de porci a mai avut loc anul trecut, pe 9 octombrie, la Orăştie, câteva zeci de persoane manifestându-şi nemulţumirea faţă de mirosurile care ajung în oraş şi solicitând sprijinul autorităţilor statului pentru rezolvarea problemei. Atunci, oamenii au purtat pe faţă măşti chirurgicale, dorind să arate că se protejează de mirosurile neplăcute. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel