Hossu (Cartel Alfa): soluţii "pe hoţeşte"

Într-o scrisoare deschisă a Cartel Alfa, adresată prim-ministrului Mihai Tudose, este admonestat guvernul pentru modul în care caută soluţii pentru a reglementa transferul de taxe.

Guvernul încearcă hoţeşte să găsească soluţii pentru a reglementa transferul de taxe, prin obligarea tuturor angajatorilor, în interval de o lună, să iniţieze negocieri colective pentru punerea în aplicare a prevederilor Codului Fiscal, se arată într-o scrisoare deschisă a Cartel Alfa, adresată prim-ministrului Mihai Tudose.

"Dezavuăm modul în care Guvernul pe care îl conduceţi acţionează, fără nicio consultare cu partenerii sociali şi fără să urmeze paşii normali pentru elaborarea unui act normativ. Astfel, prin completarea pe ascuns, cu câteva articole, a Ordonanţei de Urgenţă 82/ 2017 (potrivit căreia contribuţia la fondul de pensii scade la 3,75%, n.r.) pentru modificarea şi completarea unor acte normative (care de altfel a primit aviz negativ în Comitetul Economic şi Social), Guvernul încearcă hoţeşte să găsească soluţii pentru a reglementa transferul de taxe, prin obligarea tuturor angajatorilor, în interval de o lună (20 noiembrie-20 decembrie) să iniţieze negocieri colective pentru punerea în aplicare a prevederilor Codului Fiscal. Fără însă a prevedea şi sancţiuni pentru neconformare", se arată în scrisoare.

De asemenea, în document se mai spune că sindicatele sunt rezervate cu privire la companiile care au anunţat public că vor creşte salariile brute ale angajaţilor.

"Cât despre companiile care au anunţat public că vor creşte brutul angajaţilor, permiteţi-ne să fim mai rezervaţi. În primul rând, 10 companii multinaţionale, din câteva mii, nu înseamnă 'toate companiile'. În al doilea rând, nu credem că este un motiv de exuberanţă faptul că angajatorii anunţă că vor menţine veniturile nete ale angajaţilor, în condiţiile în care salariile din România sunt la un nivel atât de scăzut."

Cu cât ar trebui mărite salariile

"Dacă acele companii - care se grăbesc să anunţe stagnări de salarii pentru angajaţii lor sau creşteri derizorii de 1,5% - ar respecta cu adevărat prevederile OUG 79/ 2017, atunci ar fi anunţat creşterea brutului angajaţilor cu 28,5%, nu cu 20%. În acest fel s-ar aplica şi măsura reducerii de impozit pe salarii, care în prezent este în sarcina angajatului şi în consecinţă trebuie să se vadă în creşterea netului său", mai spune preşedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu.

Acesta mai susţine că, în contextul actual în care Guvernul lasă la latitudinea angajaţilor includerea contribuţiilor în brutul angajaţilor, activitatea de negociere va fi direcţionată către aplicarea corectă şi la timp a acestor măsuri pentru a menţine salariile şi a slăbi puterea de negociere pentru creşterea veniturilor începând de anul viitor.

Guvernul a aprobat, săptămâna trecută, prin modificarea Codului Fiscal, o serie de măsuri privind impozitarea IMM-urilor, impozitul pe venit şi contribuţiile sociale.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel