Hong Kong, zeci de arestări de Ziua Naţională a Chinei. SUA, reacţie vehementă

SUA s-au declarat sâmbătă "indignate" de arestarea a zeci de protestatari la Hong Kong în timpul protestelor de Ziua Naţională a Chinei. 


Ziua de 1 octombrie este folosită de unii protestatari ca zi de acţiune pentru a-şi exprima nemulţumirile faţă de modul în care Beijingul conduce fosta colonie britanică.

"Suntem indignaţi de arestarea arbitrară de către guvernul din Hong Kong a peste 80 de persoane pe 1 octombrie", a declarat purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat Morgan Ortagus într-un comunicat dat publicităţii sâmbătă.

"Deplângem utilizarea continuă de către autorităţile locale a legii în scopuri politice, care este contrară respectării statului de drept şi a drepturilor omului, inclusiv a drepturilor la adunare şi liberă exprimare", a adăugat ea.

Poliţia din Hong Kong a respins o cerere a organizaţiilor din societatea civilă de a-şi organiza marşul anual pe insula Hong Kong. Adunările a mai mult de patru persoane sunt interzise în conformitate cu restricţiile locale pentru combaterea coronavirusului.

În pofida avertismentelor, mici grupuri de protestatari s-au adunat joi pe insulă pentru a protesta. Circa 6.000 de poliţişti au fost desfăşuraţi înainte de proteste, potrivit South China Morning Post.

Radioteleviziunea din Hong Kong (RTHK) a relatat că cel puţin 86 de persoane au fost arestate, citând poliţia.

Ce riscă cei arestaţi



Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, protestatarii arestaţi riscă până la cinci ani de închisoare în conformitate cu legile de ordine publică din Hong Kong.

Departamentul de Stat a afirmat că arestările ilustrează "încălcarea completă" a principiului "O ţară, două sisteme" pe care China s-a angajat să-l respecte pentru a menţine autonomia Hong Kong-ului.

Beijingul a introdus o nouă lege privind securitatea naţională în Hong Kong în iunie, amplu criticată la nivel internaţional drept o tentativă de a reprima opoziţia, scrie Agerpres. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel