Guvernul maghiar, criticat de guvernatorul Băncii Naționale a Ungariei

Guvernul maghiar, criticat de guvernatorul Băncii Naționale a Ungariei  /  Sursă foto: Facebook Viktor Orban
Guvernul maghiar, criticat de guvernatorul Băncii Naționale a Ungariei / Sursă foto: Facebook Viktor Orban

György Matolcsy, guvernatorul Băncii Naționale a Ungariei, critică politica economică a guvernului condus de Viktor Orban.

Statul investeşte în "fier şi beton", nu în abilităţi, în instituţii şi în creiere, a scris György Matolcsy, guvernatorul Băncii Naţionale a Ungariei (MNB), în articolul său săptămânal din publicaţia online "Magyar Nemzet", criticând structura investiţiilor publice şi aducând argumente împotriva deficitului bugetar ridicat.

Oare are nevoie economia maghiară de un deficit bugetar de 5,9% în 2022, în condiţiile în care PIB-ul se redresează în semestrul doi al acestui an? Potrivit băncii centrale, nu. Mai mult decât atât, pentru o redresare deplină, adică pentru a ajunge din nou la un echilibru, va fi necesar un deficit de aproximativ 3% şi la scăderea dinamică a ratei datoriei publice, deja din anul 2022. Fără acestea vom avea parte de un paradox al redresării: cu cât statul va cheltui mai mult şi va deveni mai îndatorat, cu atât mai devreme se va lovi creşterea economică de probleme de finanţare, a scris guvernatorul băncii centrale.

Adevărata dezbatere se referă la continuarea căii actuale, în mare parte extensive, sau trecerea la o nouă cale care se bazează pe know-how, ceea ce asigură o recuperare durabilă. Nu este vorba doar despre 2022, ci despre întreg deceniul de după 2020. Trecerea la o nouă cale ar fi îngreunată, dacă şi după relansare vom continua politica de investiţii publice, în care trei sferturi din resurse se duc în construcţii, în loc să trecem la investiţii în know-how, punctează guvernatorul.

Acesta este încă un motiv pentru care este necesară modificarea bugetului de stat pentru anul 2022, deja adoptat, scrie György Matolcsy.

Investiții publice prea mari

Explicând în detaliu argumentele sale, guvernatorul susţine că este greşit şi nesustenabil, din mai multe puncte de vedere, că la baza deficitului bugetar de 5,9% pentru anul viitor se află volumul de investiţii publice de 7,1% din PIB.

Matolcsy se plânge, în special, de faptul că în volumul de investiţii, una din cea mai scăzută rată este cea a investiţiilor “inteligente”, care sunt necesare pentru o creştere intensivă a cunoştinţelor. Guvernatorul atrage atenţia că ponderea investiţiilor în construcţii este de 50%; în plus, între 2017 şi 2020, Ungaria a înregistrat cea mai mare pondere a investiţiilor în construcţii dintre toate statele membre ale UE, astfel că la baza creşterii ratei investiţiilor se află aceste tipuri investiţii, şi nu cele “inteligente”.

Dintre cele 27 de state membre ale UE, Ungaria înregistrează ponderea cea mai mare a investiţiilor publice, însă trei sferturi dintre acestea sunt investiţii în construcţii. Statul investeşte în “fier şi beton”, nu în abilităţi, în instituţii şi în creiere, rezumă guvernatorul MNB.

György Matolcsy subliniază, de asemenea, că în ciuda proporţiei mari a construcţiilor finanţate de stat, capacităţile de construcţie sunt reduse, astfel că activitatea de investiţii a statului stimulează inflaţia în sectorul acesta şi pe piaţa materialelor de construcţii.

El mai avertizează, că în 2019 şi în 2020, creşterea investiţiilor guvernamentale raportate la PIB, respectiv rata ridicată a investiţiilor a fost generată, în mare parte, de creşterea preţurilor. Rata ridicată de investiţii devine, prin urmare, una virtuală şi nerealistă, subliniază guvernatorul, precizează Hirado.

Viktor Orban va refuza banii post-pandemie de la UE dacă vor fi condiționați de abrogarea legii anti-LGBT

Ungaria nu este dispusă să accepte bani din fondul special al Uniunii Europene de reconstrucţie post-pandemie dacă aceştia sunt condiţionaţi de abrogarea de către Budapesta a unei legi care restricţionează informaţiile despre homosexualitate, declară premierul ungar Viktor Orban, care şi-a publicat decizia în gazeta oficială naţională vineri seara, informează DPA.

Ungaria a introdus recent un proiect de lege care restricţionează accesul tinerilor la reprezentări ale altor obiceiuri sexuale decât heterosexualitatea şi la referiri la alte identităţi de gen decât cea atribuită la naştere (citește mai mult AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel