Guvernul german confirmă: De la 1 ianuarie, Germania ar putea rămâne fără benzină, motorină și kerosen din cauza embargoului rusesc

Sursa foto Agerpres
Sursa foto Agerpres

Alarmă în Germania, unde două mari rafinării depind de țițeiul care sosește din Rusia.

Oprirea petrolului rusesc ar putea costa scump cea mai mare economie a UE. Guvernul german a recunoscut că din ianuarie, când va intra în vigoare sancțiunea anti-Kremlin, ar putea exista penurie de combustibili de diferite tipuri din cauza interzicerii importului de țiței din Rusia.

Instituită la nivelul UE ca o sancțiune pentru slăbirea economiei ruse, măsura riscă să submineze securitatea energetică a Germaniei de Est, unde două mari rafinării depind de sosirea petrolului prin conducta Druzhba, relatează Europa Today.

Avertismentul, a raportat Financial Times, este cuprins în răspunsul la o întrebare a deputaților creștin-democrați din opoziție cu guvernul condus de social-democratul Olaf Scholz.

”În funcție de scenariu, lipsurile de aprovizionare locale și temporare și creșterea prețurilor nu pot fi excluse”, au recunoscut miniștrii.

Printre rafinăriile cele mai afectate de oprirea petrolului rusesc se numără cea de la Schwedt, la mai puțin de 100 de kilometri de Berlin, care alimentează întreaga regiune cu benzină, motorină, kerosen și păcură. 

Unul dintre principalii clienți ai rafinăriei dependente de importurile din Rusia este Aeroportul Internațional din Berlin. Cealaltă rafinărie care ar putea reduce semnificativ volumele de producție începând din ianuarie este uzina Leuna, din zona Leipzig. 

Citește și:

Rusia anunță că nu va livra ţiţei sau produse petroliere statelor care implementează un plafon de preț

Rusia preferă să redirecționeze livrările sale de petrol "partenerilor orientaţi către piaţă" sau va reduce producţia, a informat vicepremierul rus, Alexander Novak, într-un comunicat, potrivit Agerpres.

Novak a reafirmat astfel poziţia ţării sale în contextul în care ţările din G7 intenţionează să anunţe miercuri la ce nivel vor stabili un plafon de preţ pentru ţiţeiul rusesc. Plafonarea, sprijinită şi de Uniunea Europeană, va interzice companiilor să furnizeze servicii, inclusiv transport şi asigurări, pentru livrările de petrol rusesc oriunde în lume, dacă nu este vândut sub pragul convenit.

Decizia UE

UE intenţionează să interzică din 5 decembrie importurile de ţiţei rusesc transportat pe mare şi achiziţiile de produse petroliere din Rusia din 5 februarie. SUA şi Marea Britanie au transmis companiilor lor că vor beneficia de o perioadă de graţie, până în 19 ianuarie, pentru a primi navele ruseşti de transport, cu condiţia ca marfa să fi fost încărcată înainte de intrarea în vigoare a plafonării.

Plafonarea preţului va duce la un declin al investiţiilor şi un "potenţial" deficit în livrările de petrol când un astfel de mecanism este aplicat, susţine Novak.

În prezent, cotaţia barilul de petrol a pierdut toate câştigurile pe care le-a înregistrat la începutul acestui trimestru, când Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol şi aliaţii, printre care şi Rusia, au căzut de acord să îşi reducă producţia cu două milioane de barili pe zi.

Analiştii de la Goldman Sachs şi-au redus estimările privind preţul ţiţeiului Brent la finele acestui an cu 10 dolari, până la 100 de dolari per baril. La rândul lor, analiştii de la UBS estimează că rezervele de petrol ar urma să se reducă ... Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel