Guvernul Franței a demisionat. Cauzele crizei politice de la Paris și o problemă spinoasă: austeritatea

La aproape două săptămâni de la publicarea cifrelor Eurostat care arătau că economia Franței a stagnat, guvernul francez condus de social-democratul Manuel Valls, care și-a preluat atribuțiile de doar patru luni, a demisionat. Este a treia remaniere guvernamentală din ultimii doi ani.

Convulsiile politice de la Paris au fost declanșate de ministrul francez al Economiei, Arnaud Montebourg, care a cerut să se pună capăt măsurilor de austeritate impuse de Germania. 

Valls  și consilierii săi au avertizat că ministrul Economiei a depășit "o linie galbenă" când l-a criticat pe președintele Franței și pe aliatul său din fruntea Executivului, notează The Guardian.

Montebourg (51 de ani) a lansat prima diatribă într-un interviu acordat Le Monde și publicat sâmbătă, pentru ca mai apoi să continue ofensiva în cadrul unui eveniment al social-democraților. "Germania este prinsă in capcana politicii austerității pe care a impus-o întregii Europe", a declarat el pentru Le Monde. "Vreau să vorbesc despre dreapta germană, care o susține pe (cancelarul) Angela Merkel (...) Franța este o țară liberă care nu ar trebuie să se alinieze la obsesiile dreptei germane", a spus el, solicitând "o rezistență justă și sănătoasă".

Lui Montenbourg i s-a alăturat ministrul Educației, Benoit Hamon, care luni a respins acuzațiile privind lipsa de loialitate. Un al treilea ministru, Aurelie Filipetti, a fost pe punctul de a-și pierde slujba după ce le-a urat "o zi bună" pe Twitter celor doi colegi dizidenți.

Relațiile Franța - Germania, în prag de explozie

 

Conform unui răspuns al Palatului Élysée remis Bloomberg, Hollande i-a cerut lui Valls să propună o echipă ministerială "în conformitate cu planurile lui pentru țară".

Căderea guvernului Valls subliniază presiunea enormă de pe umerii lui Hollande, care încearcă să revitalizeze economia într-un moment în care susținerea sa în rândul francezilor a atins un nou record negativ, ajungând la 17%.

Economia franceză, a doua ca mărime din zona euro, a stagnat în ultimele două trimestre, în timp ce rata șomajului a crescut în luna iulie.

"Hollande a luat această decizie spectaculoasă din două motive", spune pentru Bloomberg Bruno Cautres, analist politic al Cevipof, un institut din Paris. Intenționează "să-și afirme autoritatea - oricine îl va sfida va fi înlăturat - și pentru a trasa o linie clară a politicii sale economice de reducere a cheltuielilor și concentrarea pe competitivitate", a explicat Cautres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel