Guşă: Războiul este instalat, iar România e menţionată ca stat adversar

Cozmin Guşă este de părere că ne aflăm în plin război declanşat de Rusia, iar Republica Moldova este într-o situaţie foarte dificilă, care nu poate fi rezolvată doar prin alegeri prezidenţiale.

"Nu scăpăm de o anumită formă de război. Războiul este instalat iar problema pentru România este că, cel puţin din punct de vedere al diplomaţilor ruşi, este cel mai des menţionat stat ca adversar - România. Şi asta de la evenimentul cu scutul de la Deveselu. Într-un mod convenabil, Statele Unite şi-au ales un adversar - Rusia, care este mult mai slab din punct de vedere economic, mai slab din punct de vedere militar, paritar într-un fel din punct de vedere al potenţialului nuclear, lucrurile acolo sunt credibile şi aşa se ţin în echilibru, de la potenţialul nuclear, nu de la potenţialul militar, care este mult în favoarea Statelor Unite", a declarat Cozmin Guşă într-o emisiune la Realitatea TV.

[citeste si]

"Moldova este într-o situaţie foarte dificilă. Pentru că nu se rezolvă problema cu alegerile prezidenţiale, pentru că acolo ţara nu este neapărat sustenabilă, pentru că influenţele ruşilor consolidate în ultimii zeci de ani sunt foarte mari şi pro-europenismul sau pro-românismul nu este atât de puternic încât să se impună, să se coaguleze. Dacă va câştiga cineva care nu va aparţine sferei de influenţă a lui Vladimir Plahotniuc, atunci va începe şi un altfel de luptă surdă, subterană între anumite structuri pe care Plahotniuc le are acolo şi noul preşedinte. Deci va fi foarte greu.

România nu are un amestec acolo şi nici nu prea are ce amestec să aibă acum, dar, în mod evident, atât Rusia, cât şi Statele Unite, cât şi Germania se uită cu foarte multă atenţie acolo şi probabil că sunt şi destul de implicaţi, într-un fel sau altul", a mai explicat consultantul politic.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel