Guest în NYT: Demiterea lui Băsescu ar fi întărit disfuncţiunile sistemului politic

guest
guest

Michael Guest, fostul ambasador al SUA  la București în perioada 2001-2004, afirmă într-o scurtă scrisoare publicată de New York Times,în ediţia online de marţi, că demiterea lui Traian Băsescu ar fi întărit disfuncţiunile sistemului politic românesc. Guest îi răspunde astfel unui comentariu al lui Mircea Geoană, publicat tot în  New York Times, la începutul lunii august.

 "Reformă în România?" este intitulată scrisoarea fostului ambasador american în România, datată la 6 august, în Santa Rosa (California), un răspuns la comentariul lui de Mircea Geoană "Reîntoarcerea României de pe buza prăpastiei", publicat de New York Times (NYT) pe 3 august, este publicată, ca şi comentariul, la secţiunea Pagina de Opinii a ediţiei online de marţi a prestigiosului ziar.

 "Mircea Geoană scrie că sistemul politic al României este disfuncţional. Ca fost preşedinte al Partidului Social Democrat (un detaliu biografic nemenţionat -n.a.), ar trebui să ştie mai bine", afirmă Guest în scrisoarea sa de trei paragrafe.

 "Însă agenda pe care domnul Geoană o prezintă - stat de drept, reformă judiciară, dialog politic şi lupta împotriva unor interese economice ilegitime - nu este deloc nouă", continuă fostul ambasador american la Bucureşti.

"Iar oricare ar fi acuzaţiile formulate la adresa preşedintelui Traian Băsescu, demiterea sa, motivată de apeluri populiste la nemulţumire, ar fi întărit disfuncţiunile (sistemului politic românesc de tipul - n.red.) câştigătorul ia totul, ci nu le-ar fi slăbit", conchide Michael Guest, care a fost ambasadorul Statelor Unite în România în perioada 2001-2004.

 "Românii sunt mai obosiţi, frustraţi şi furioşi decât orice alţi europeni", scria Mircea Geoană în Pagina de Opinii a ediţiei online din 3 august a NYT, subliniind că "acum depinde de toţi politicienii ţării să vină cu un nou plan pentru a răspunde palmei pe care le-au dat-o cetăţenii la referendum", într-un comentariu intitulat "Reîntoarcerea României de pe buza prăpastiei".

 Despre actuala criză politică, Geoană afirma că "mocneşte de mai mulţi ani", dar că analiştii au ignorat-o. "Concentrându-se asupra corupţiei şi sistemului justiţiei, criticii au abordat rareori principala problemă a României, şi anume procesul politic profund disfuncţional", sublinia el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel